”Asumisen kustannuksista todella paljon kertyy sääntelystä”

Kokoomus aikoo ottaa hallituksen puoliväliriihessä esiin asuntojen rakentamiseen liittyvän sääntelyn keventämisen.

– Asumisen kustannukset kertyvät itse asiassa todella paljon sääntelystä, kun kaiken laskee yhteen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen totesi perjantaina.

Kai Mykkänen oli vastaanottamassa kokoomuksen eduskuntaryhmän laatimaa Maankäyttö- ja asuntopoliittista raporttia. Kansanedustaja Timo Heinosen johdolla julkistetut 66 esitystä ja toimenpidettä sujuvampaan rakentamiseen ja edullisemman asumisen edistämiseksi esiteltiin.

– Tässä on paljon sellaista, mitä kunnat voivat tehdä. Tulevaisuuden vaaleissa valittavat kuntapäättäjät saavat tästä hyvän työkalun, Timo Heinonen totesi.

Ministeri Mykkänen totesi, että osa ehdotuksista on mahdollista nostaa esiin jo hallituksen puoliväliriihessä myöhemmin keväällä.

– Takuuaikakysymys on sellainen, jossa tarvittaisiin selkeämpi linjaus. Yhden luukun periaatteen lainsäädäntövalmistelu menossa, mutta tiedän, että siinä on vaikeuksia päästä konsensukseen, Mykkänen totesi.

Takuuajassa on kyse siitä, että ympäristö- ja rakennusluvissa lupa tulkittaisiin myönnetyksi, jos siitä ei ole määräaikaan mennessä annettu päätöstä. Mykkänen totesi, että vastaava käytäntö toimii esimerkiksi Alankomaissa ja Belgiassa. Ministeri peräänkuulutti, että hallitus tekisi asiassa selkeän linjauksen.

Heinonen korosti, että iso osa esityksistä on sellaisia, jotka ovat kaupunkien ja kuntien päätettävissä, kuten autopaikkanormit.

Mykkänen totesi, että pysäköintipaikkanormit ovat isoissa kaupungeissa selvästi eniten kustannuksia aiheuttava yksittäinen säännös.

Hän huomautti, että esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa alun perin kahdeksankerroksisiksi suunnitellut talot pienivät seitsemänkerroksisiksi, koska Helsingin pysäköintipaikkanormin takia pysäköintihallin rakentaminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi.

Kokoomuksen maankäyttö- ja asuntopoliittinen raportti on luettavissa tästä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt