Henkilö kävelemässä koronavirustestauspisteen ohi Manhattanilla, New Yorkissa. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt

Tyrmäys rajoitusten hellittämiselle: Kävelemme hirviön suuhun

USA:ssa rajoituksia ei tulisi asiantuntijoista purkaa nyt, kun virusvariantit leviävät.

Yhdysvalloissa yhä useampi osavaltio suunnittelee koronarajoitusten purkamista. Asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät ajatuksen rajoitusten höllentämisestä, CNN uutisoi.

– Olemme kävelemässä hirviön suuhun, infektiosairauksien asiantuntija sanoo.

Yksi syy tähän ovat maassa parhaillaan leviävät virusvariantit, joista Isosta-Britanniasta peräisin olevaa varianttia on tavattu jo 46 osavaltiossa ja yhteensä 2 672 tapausta.

– Juuri nyt (Britannian variantti) on lähdössä [leviämään] Yhdysvalloissa. Useat osavaltiot ovat nähneet sen siirtyvän yhdestä tai kahdesta prosentista tunnistetuista viruksista nyt yli 20–30 prosenttiin, Michael Osterholm, Minnesotan yliopiston tartuntatautien tutkimuksen ja politiikan keskuksen johtaja sanoo.

Höllennyksen kohteet vaihtelevat osavaltioittain. Joissain osavaltioissa esimerkiksi maskipakko poistetaan ja toisissa taas avataan ravintoloita, baareja, kuntosaleja ja museoita täysillä asiakaspaikoilla. Myös kokoontumisia sisätiloissa avataan joissain osavaltioissa aiempaa suuremmalle henkilömäärälle.

Yhdysvalloissa useimmat aikuiset saavat tällä tietoa rokotteen kesään mennessä, mikä on vähentänyt tarmoa viruksen torjumiseen.

Myös tartuntatautilääkäri Anthony Faucista rajoituksien hellittäminen nyt on huono ajatus, CNN uutisoi. Hän näkee, että niitä tulisi poistaa vasta, kun päivässä todetaan alle 10 000 tartuntaa. Hän pitää rajoitusten purkamisen ehtona myös rokotusten etenemistä niin, että rokotuskattavuus on tarpeeksi suuri. Sen jälkeen rajoituksia voitaisiin purkaa asteittain.

Yhdysvalloissa ei vielä toistaiseksi olla kovin lähellä Faucin mainitsemaa tartuntamäärää. Viimeksi 10 000 päivittäisen tartunnan lukemiin päästiin pandemian alkuvaiheessa, 22. maaliskuuta 2020, eli noin vuosi sitten.

Tartuntamäärät ovat jo noin viisi kuukautta pysytelleet maassa yli 50 000 päivittäisessä tartunnassa ja viime aikoina nousseet peräkkäisinä päivinä yli 60 000:eenkin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt