Verkkouutiset

Aselain muutokset turvaavat reserviläistoiminnan

Eduskunta hyväksyi muutokset ampuma-aselakiin ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annettuun lakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muutoksilla toteutetaan EU:n asedirektiivin edellyttämät rukkaukset Suomen lakiin.

– Lakimuutoksilla varmistetaan kansalaisten turvallisuus ja samalla suomalaisen metsästyksen, aseharrastamisen ja reserviläistoiminnan jatkuminen. Direktiivin sovittaminen Suomen lainsäädäntöön on vaatinut työtä, mutta nyt määrittelemme reserviläistoiminnan erikseen poikkeusperusteeksi tarpeellisten aseiden hankinnalle ja käytölle. Vapaaehtoinen maanpuolustus saa kestävät lailliset puitteet ja eurooppalaisittain poikkeuksellisen aseman, joka sille Suomessa kuuluukin, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Ampuma-aselain aseluokitusten määritelmät ja aselupasäännökset muutettiin vastaamaan direktiivin muutosta. Ministerin mukaan lainvalmistelun lähtökohtana oli estää erityisen vaarallisten aseiden ja niiden osien päätymistä vääriin käsiin niin, että ei kuitenkaan vaikeuteta eurooppalaisittain poikkeuksellista reserviläistoimintaa ja muuta aseharrastamista Suomessa.

EU:n asedirektiivin muutosten taustalla ovat viime vuosina Keski-Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut, joissa on muun muassa käytetty sarjatuliaseita.

Direktiivimuutoksen myötä tietyt aseet, kuten itselataavat kertatuliaseet isolla latauslaitteella, siirrettiin kiellettyjen aseiden ryhmään eli niin sanottuihin A-luokan aseisiin. Näin osa aikaisemmin luvanvaraiseen B-luokkaan kuuluvista aseista on siirretty kiellettyjen aseiden A-luokkaan.

Ampumakoulutuksessa voidaan käyttää A-luokan aseita

EU:n jäsenvaltioilla on mahdollisuus myöntää lupia kiellettyjen aseiden hankkimiseen ja hallussapitoon esimerkiksi maanpuolustustarkoituksessa, museoille ja keräilijöille sekä urheiluampujille. Suomen ampuma-aselainsäädännössä hyödynnetään tätä mahdollisuutta.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys voi saada aselupia tiettyihin direktiivin A-luokan aseisiin, joita käytetään sotilaallisia valmiuksia palvelevassa ampumakoulutuksessa. Lisäksi esimerkiksi reserviläis- ja ampumaurheilujärjestöt voivat saada A-luokan aseita ampumaurheilukoulutukseen.

Myös yksittäiset reserviläiset voivat saada luvan reserviläistoiminnan kannalta keskeisiin A-luokan aseisiin ja ampumaurheilijat itselataaviin kertatuliaseisiin isoilla latauslaitteilla ja erityisen lyhyisiin puoliautomaattisiin aseisiin. Muihin erityisen vaarallisiin aseisiin kuten räjähteisiin ja sarjatuliaseesta muutettuihin aseisiin ei myönnetä erikoislupia näillä harrastusperusteilla.

Latauslaitteiden luvanvaraisuuteen tulee useita poikkeuksia

Isoista itselataavien kertatuliaseiden latauslaitteista tulee luvanvaraisia. Muutoksen vaikutuksia vähentää se, että luvanvaraisuuden ulkopuolelle jäävät latauslaitteet, jotka on valmistettu sellaiseen sarjatuliasemalliin, jonka valmistus on alkanut ennen vuotta 1946 ja jotka eivät sovi asennettavaksi itselataavaan kertatuliaseeseen.

Näitä latauslaitteita on säilytetty muistoesineinä ja niitä ovat esimerkiksi Suomi-konepistoolin, Emma-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin latauslaitteet.

Luvanvaraisuus ei koske myöskään pysyvästi toimintakelvottomaksi tehtyä tai pysyvästi kapasiteetiltaan rajoitettua latauslaitetta. Latauslaitteen pysyvästi toimintakelvottomaksi tekemisestä ja pysyvästä rajoittamisesta annetaan tarkemmat säännökset sisäministeriön asetuksella lain voimaantullessa.

Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa EU:n asedirektiiviin liittyvät kansalliset lakimuutokset lähiaikoina. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)