X
SULJE MAINOS
Arto Satonen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Arto Satonen: Hallituksella pilkku väärässä paikassa

En odota hallitukselta enää mitään, kansanedustaja toteaa.

Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Arto Satonen (kok.) ei yllättynyt hallituksen saamattomuudesta työllisyyspäätösten suhteen.

– Hallitus on jälleen kerran siirtänyt hamaan tulevaisuuteen päätökset työllisyyttä vahvistavista toimista, kuten se on tehnyt hallituskauden alusta alkaen. Hallitus ei saanut riihessä mitään aikaan. Ehtoopuolelle kääntyvällä vaalikaudella tämä oli viimeinen budjettiriihi, jossa olisi vielä voitu saada jotain aikaan. En odota hallitukselta enää mitään, hän sanoo.

Hallituksen kunnianhimon taso työllisyyden vahvistamisen osalta on aivan liian matala. Kevään puoliväliriihessä hallitus sitoutui tekemään päätökset, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla kymmenen vuoden aikana. Budjetin alijäämä on kuitenkin hallituksen esityksessä ensi vuonna 6 700 miljoonaa euroa.

– Yhden prosenttiyksikön nousu työllisyysasteessa vastaa lähemmäs miljardin euron vaikutusta julkiseen talouteen. Tässä työvoimapulatilanteessa olisi mahdollista saavuttaa 1,1 ei 0,1 miljardin euron edestä vahvistavia työllisyyspäätöksiä. Yksi prosenttiyksikkö tarkoittaa noin 30 000 uutta työllistä. Avainasia on työllisyysasteen nostaminen kaikissa ikäluokissa. Suomi häviää Ruotsiin verratessa erityisesti ikääntyvien työllisyydessä, mutta myös nuorten puolella on töitä tehtävänä, jatkaa Satonen.

Hän muistuttaa, että kokoomus esitti viimeksi elokuussa 15 keinoa työvoimapulan helpottamiseksi. Yhtenä konkreettisena toimena ansiosidonnaista työttömyysturvaa muutettaisiin siten, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä.

Jopa 60 prosenttia työttömyysjaksoista päättyy ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Eri arvioiden mukaan tällä voidaan saavuttaa jopa 10 000 henkilön työllisyysvaikutus.

– Tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia, jotta työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Vastuu työllisyysasteen nostamisesta on maan hallituksella. On valitettavaa, että hallitus ei pysty aitoihin reformeihin, valittelee Satonen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt