X
SULJE MAINOS
Lohjan asuntomessualueelle on perustettu asunto-osuuskunta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Aran ylijohtajan kommentit vetävät usein sanattomaksi – niin tämäkin”

Taloustieteilijä ihmettelee, miksi asuntorakentamisen ihmeratkaisuissa on aina takaraja.

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Tuukka Saarimaa hämmästelee valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ylijohtajan Hannu Rossilahden näkemyksiä.

– Aran ylijohtajan kommentit vetävät usein sanattomaksi. Niin tämäkin, Tuukka Saarimaa kirjoittaa Twitterissä.

Saarimaa on nostanut Ylen jutusta Rossilahden kommentin: ”Yleensä kilpailu laskee hintoja, mutta asuntomarkkinoilla se päinvastoin nostaa niitä, sanoo valtion asuntorahoittaja ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti.”

– Mikähän siinä on, että näissä ihmeratkaisuissa on aina aikaraja, Saarimaa kysyy.

Yle kertoo, että Lohjan asuntomessualueelle on noussut harvinainen ilmestys: asunto-osuuskunta. ARAn Rossilahti uskoo, että osuuskunnat voisivat olla ainakin yksi ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen. Hänen mukaansa osuuskunnan rakennuttamisessa hinta jää omakustannustasolle, kun rakennusyhtiön liikevoitto ja riskinhallinnan kustannukset jäävät pois. Osuuskunta voidaan purkaa 20 vuoden kuluttua, jolloin myyntitulot tulisivat osakkaille.

– 20 vuoden päästä voit purkaa osuuskunnan ja myydä kämpän markkinahintaan. Jos tämä on niin hieno malli, luulisi että asunnot kannattaisi pitää osuuskuntakäytössä ikuisesti, Saarimaa toteaa.

– Ja eikös nämä osuuskunnat lisää sitä kilpailuakin, Saarimaa kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt