Verkkouutiset

”Angela Merkelin hallituksen kohtalo on vaakalaudalla”

Pitkäaikaisen liittokanslerin lähtö merkitsee tutkijan mukaan Saksan poliittisen keskustan tuhoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Angela Merkelin hallituksen kohtalo on yhä vaakalaudalla, Brookings Institution -ajatushautomon vanhempi tutkija ja Saksan politiikan asiantuntija Constanze Stelzenmüller arvioi.

Stelzenmüller toteaa Financial Timesin mielipidekirjoituksessaan, että pitkäaikaisen CDU-johtaja ja liittokansleri Merkelin lähtö merkitsee Saksan poliittisen keskustan romahdusta. Constanze Stelzenmüllerin mukaan moni CDU:n hallituskumppanin, sosialidemokraattisen SPD:n, riveissä haluaa lähteä koalitiosta.

– Keskustaoikeistolaisen Vapaan demokraattisen puolueen johtaja on sulkenut pois yhteistyön Merkelin kanssa. Menestyksestä tuoreeltaan nauttivat vihreät taas todennäköisesti eivät hyväksy ajatusta siitä, että olisivat pienempi kumppani vähemmistöhallituksessa, tutkija listaa.

Hänen mukaansa kaikki puolueet kuitenkin pelkäävät myös uusia vaaleja ja protestiäänten vyöryä oikeistopopulistiselle AfD-puolueelle.

– Pitää siitä tai ei, on SPD:n paras vaihtoehto toistaiseksi roikkua mukana, Stelzenmüller sanoo.

Angela Merkel ilmoitti maanantaina, ettei hän aio enää asettua joulukuussa ehdolle CDU:n puheenjohtajaksi. Hän kertoi jatkavansa kuitenkin liittokanslerina tämän vaalikauden loppuun eli vuoteen 2021 asti. Merkel aikoo päättää poliittisen uransa siihen.

Mistä uusi keskusta?

Constanze Stelzenmüllerin mukaan ilmassa on suuria kysymyksiä Saksan politiikan tulevasta suunnasta.

– Kaksi suurta puoluetta, CDU ja SPD, määrittivät Saksan poliittisen keskustan vuosikymmeniä ja toimivat alueellisten, ideologisten ja luokkien välisten jakolinjojen selvittäjinä.

Tutkija huomauttaa, että monet niiden sisarpuolueista ympäri Eurooppaa ovat selvinneet joko omaksumalla joitakin politiikan laidoilta tulevien haastajiensa kantoja tai uudistumalla täysin.

Constanze Stelzenmüller muistuttaa viikonlopun Hessenin osavaltiovaalien tuloksista. CDU ja SPD kärsivät siellä tappion. Vihreät taas kasvattivat kannatustaan lähes yhdeksällä prosenttiyksiköllä ja AfD nousi ensi kertaa Hessenin parlamenttiin noin 13 prosentin äänisaaliilla.

Vihreillä on nyt pääministeri yhdessä Saksan kuudestatoista osavaltiosta ja puolue istuu hallituskoalitiossa kahdeksassa muussa osavaltiossa. Constanze Stelzenmüllerin mukaan puolue ei kuitenkaan ole kyennyt vielä näyttämään, että sen rahkeet riittäisivät Saksan kaltaisen valtion hallitsemiseen.

– Panoksia nostaa entisestään AfD, jonka ennustetaan rynnistävän joko toiselle tai jopa ensimmäiselle sijalle kolmissa ensi vuoden syksyn osavaltiovaaleissa Itä-Saksassa. Samalla kova oikea laita vaikuttaa tiukentavan oteattaan puolueesta, hän toteaa.

– Kenestä tahansa tuleekin CDU:n puheenjohtaja joulukuussa – ja seuraava liittokansleri – ulottuu hänen vastuunsa kauas Saksan rajojen ulkopuolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)