Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat keskiviikkona Berliinissä. LEHTIKUVA / AFP John Macdougall

Angela Merkel antoi toivoa briteille – Ranska tyrmäsi uudelleenneuvottelut

Saksan liittokansleri väläytti, että Irlannin rajakysymykseen voisi olla löydettävissä ratkaisu 30 päivän aikana.

Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa tänään torstaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, kertoo BBC.

Saksan liittokanseri Angela Merkel antoi ymmärtää eilen, että jonkinlainen ”backstop”-ratkaisu Irlannin kysymykseen voisi olla löydettämissä 30 päivän aikana. Backstopilla tarkoitetaan varajärjestelmää, jonka tarkoituksen on pitää raja avoimena Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä myös sopimuksettoman eron tilanteessa.

Merkel korosti Berliinissä Boris Johnsonin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Iso-Britannian vastuulla on löytää toimiva suunnitelma.

– On sanottu, että löydämme luultavasti ratkaisun kahdessa vuodessa. Mutta voisimme löytää ratkaisun seuraavan kolmenkymmenen päivän aikana. Miksi ei, Merkel sanoi BBC:n mukaan.

Johnson vastasi olevansa enemmän kuin tyytyväinen nopeaan aikatauluun.

Myöhemmin keskiviikkona Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi kuitenkin toimittajille Pariisissa, että neuvotteluiden uudelleen avaaminen ei ole vaihtoehto.

– Brittien ehdottaminen ehtojen uudelleen neuvotteleminen ei ole vaihtoehto, ja sen (EU:n presidentti Donald) Tusk on tehnyt kaiken aikaa selväksi, Macron sanoi BBC:n mukaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt