Suomalaiset näkevät kumppanuuden Yhdysvaltain kanssa hieman aiempaa tärkeämmäksi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin Donald Trump voi voittaa seuraavatkin vaalit

Kohuista huolimatta Yhdysvaltain presidentin arvioidaan voivan tulla valituksi toisellekin kaudelle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi tulla valituksi toiselle kaudelle, arvioi Politico-lehden toimittaja ja presidentti George W. Bushin entinen puheenkirjoittaja Matt Latimer.  Hän ei usko, että erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset kaataisivat Trumpia kovin todennäköisesti, tai että republikaanit hylkäisivät presidentin.

Latimer pitää Trumpia erittäin onnekkaana siinä, että hän on onnistunut kääntämään kaikki kohut ja häpeämättömyytensä voitoksi. Latimerin mukaan ihmiset ovat väsyneitä presidentistä kirjoitettuihin juttuihin eivätkä enää halua käyttää niihin aikaansa.

Donald Trump on hänen mukaansa myös onnistunut leikkaamaan veroja, vähentämään sääntelyä ja taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan. Talous ja osakemarkkinat ovat piristyneet. Latimerin mukaan Trump ei ehkä pysty vihattuna Dwight D. Eisenhowerin ja Ronald Reaganin kaltaiseen ylivoimaiseen voittoon, mutta jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, riittävä määrä äänestäjiä voi äänestää hänet toiselle kaudelle, olipa tilanne hänen ansiotaan tai ei.

Kilpailevan demokraattisen puolueen sekavuus lisää Donald Trumpin mahdollisuuksia. Demokraattien voimakkaasti arvostelemat veroleikkaukset ovat saaneet kansan enemmistön kannatuksen.

Vastaehdokkaalla tulee Latimerin mukaan olemaan suuri merkitys. Suosituimmat demokraattipoliitikot ovat hänen mukaansa kuitenkin jo vanhoja kahden kauden presidenttiyteen ja nuoremmat kandidaatit jakaisivat puoluetta liikaa.

Lokakuussa Bill Clintonin neuvonantajana toiminut Doug Sosnik arvioi Washington Post -lehden kirjoituksessaan, että Donald Trump on etenemässä kohti toista kautta. Tuolloin kannatusmittauksessa 56 prosenttia äänestäjistä piti häntä sopimattomana maan presidentiksi. Nyt Trumpin luvut ovat selvästi parantuneet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt