Asiakas ostamassa juhannusjuomia. LEHTIKUVA/JARMO STENMARK

Alkoholia juodaan yhä enemmän ympäri maailmaa

Alkoholinkäyttö on yleistynyt varsinkin keskituloisissa maissa.

Alkoholinkulutus on kasvanut globaalisti edeltävien vuosikymmenten aikana ja todennäköisesti kehitys myös jatkuu saman suuntaisena, 149 maata kattava selvitys osoittaa.

Selvityksen perusteella vuosina 1990–2017 globaali alkoholinkulutus nousi 5,9 litrasta 6,5 litraan aikuista kohti, ja vuoteen 2030 mennessä sen arvioidaan nousevan 7,6 litraan.

Kokonaiskulutuksen lisäksi myös alkoholia käyttävien lukumäärä on kasvanut ja todennäköisesti kasvaa jatkossakin. Vuonna 2017 noin 47 prosenttia aikuisväestöstä käytti alkoholia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 1990.

Vuoteen 2030 mennessä alkoholia käyttää jo 50 prosenttia aikuisista, tutkijat arvioivat. Samaan aikaan täysin raittiiden lukumäärä tulee todennäköisesti pienentymään.

Suomalaiset joivat vuonna 2018 keskimäärin 10,4 litraa alkoholia. Alkoholin kokonaiskulutus Suomessa kasvoi vuoteen 2007 asti, mutta on sen jälkeen vähentynyt lähes viidenneksellä. Alkoholin riskikäyttö ja humalajuominen ovat edelleen merkittäviä terveysongelmia Suomessa, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt