Verkkouutiset

Akavan Erityisalat vaatii investointeja kulttuuriin

Akavan Erityisalat odottaa investointeja luoviin aloihin, hyvinvointiin ja hyvään hallintoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan Erityisalat toivoo budjettiriihen ohjenuoraksi talousarvioesityksen kirjausta siitä, että tieto, osaaminen ja luovuus ovat Suomen tärkeimpiä kilpailutekijöitä.

– Nyt peräänkuulutetaan investointeja. Me muistutamme investoinneista paitsi koulutukseen myös luoviin aloihin ja kulttuuriin, toteaa Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki tiedotteessa.

Hänen mukaansa kirjasto-, museo- ja kulttuurialojamme pitää vahvistaa kansalaisten hyvinvointia lisäävinä peruspalveluina.

– Lisäksi tarvitsemme julkisen ja yksityisen sektorin innovatiivisia kumppanuuksia, jotka avaavat uusia palvelu- ja bisnesmahdollisuuksia, hyvänä esimerkkinä kulttuurimatkailun kasvava potentiaali. Kaikki nämä osin vielä hyödyntämättömät tiet tuovat hyvinvointia, elinvoimaa ja työpaikkoja maahamme.

– Toivomme, että hallitus toteuttaa mahdollisimman ripeästi lupaamansa ”kulttuuriprosentin” eli kasvattaa kulttuurin ja taiteen määrärahojen osuutta valtion budjetissa yhteen prosenttiin. Elävä kulttuuri muodostaa sivistysyhteiskunnan itseisarvoisen perustan, vahvistaa demokratiaa ja sananvapautta.

Luomanmäen mukaan Business Finlandin avustusvaltuutta pitäisi lisätä budjettiesityksessä.

– Voisiko Business Finland rahoittaa innokkaammin myös luovia aloja? Vai tuleeko tämä hallitusohjelmassa mainitun Creative Business Finlandin tehtäväksi ja missä aikataulussa? Tällä hetkellä tämä uusi rahoitusinstrumentti on vielä kysymysmerkki, Luomanmäki pohtii.

Hallinnon kehittäminen

Akavan Erityisalat kiittää maan hallitusohjelmaa hyvän hallinnon ja kielellisten oikeuksien arvostamisesta.

– Odotamme paljon hallituksen lupaamalta julkisen hallinnon strategialta, joka sisältäisi kansalaisille palvelulupauksen mm. digitaalisesta esteettömyydestä ja selkeäkielisestä, omalla äidinkielellä saatavasta palvelusta, Luomanmäki kertoo.

Luomanmäen mukaan kielen merkitys korostuu rikos- ja turvapaikkaprosesseissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– On tärkeää hyödyntää ammattitaitoisia ja koulutettuja tulkkeja, viittomakielentulkkeja, kääntäjiä ja viestijöitä, jotta kielelliset oikeudet toteutuvat.

– Muistutamme, että kaikilla tasoilla ja kaikissa hallinnon uudistuksissa kehittämiseen tulee varata riittävästi raha-, aika- ja henkilöstöresursseja.

TE-toimistojen resurssit turvattava

Akavan Erityisalat kannattaa aktiivista työvoimapolitiikkaa ja työvoimatoimistojen toiminnan tehostamista sekä tähän osoitettua lisärahoitusta.

– On hyvä, että aktiivimallin kaltaisen leikkurin sijaan työttömiä aiotaan nyt tukea yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti niin, että aiempaa useampi voi osallistua työelämään. Osa työttömistämme tarvitsee monialaista tukea, ei vain esimerkiksi työnhakuvalmennusta, Luomanmäki korostaa.

– Työllistymistä tukevien palvelujen räätälöinti – myös korkeakoulutetuille – edellyttää riittävästi asiantuntevaa, korkeakoulutettua henkilöstöä TE-toimistoihin.

Mitoitus myös vanhusten kotihoitoon

Akavan Erityisalat muistuttaa, että vanhuspalveluja tulee ajatella kokonaisuutena.

– On virheellistä ajatella, että vanhuspalveluiden ongelmat saadaan korjattua keskittymällä ainoastaan ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoitukseen. Myös esimerkiksi kotihoidon resursseja ja mitoitusta on tarkasteltava, Luomanmäki toteaa.

Hänen mukaansa ympärivuorokautinen hoito on vain murto-osa koko vanhuspalveluista ja suurin osa ikäihmisistä asuu kotona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)