Verkkouutiset

Lakkovahteja arkistokuvassa. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Yrittäjiltä muistutus: Ay-liike ei voi estää kenenkään työntekoa

Yrittäjien Janne Makkula huomauttaa, ettei työntekijöiden ole pakko osallistua liittojen työtaisteluihin.

Suomen yrittäjät muistuttaa, että jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä eikä SAK:laisilla liitoilla ole oikeuksia estää sitä.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu työpaikan ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta, työmarkkina-asioista vastaava johtaja Janne Makkula Suomen yrittäjistä sanoo tiedotteessa.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi ulosmarssin tai lakon julistanut.

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli esimerkiksi työntekijä erotetaan ammattiliitosta.

Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia.

– Työnantaja saa tiedustella, onko työntekijä tulossa töihin, koska sillä voi olla vaikutusta yritystoimintaan ja siihen, miten tuotantoa pystytään pitämään pystyssä. Työnantajan on tiedettävä myös poissaolon peruste, Makkula sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)