Verkkouutiset

Työntekijä valmistaa lattiamoduulia äänieristettyjä työtiloja tekevän Framery Acousticsin tehtaalla Tampereella 8. syyskuuta 2021., LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Yrittäjien kysely: SDP valmis kiristämään yritysten verotusta

Vain kokoomuksen mielestä julkisen sektorin pitäisi luopua liiketoiminnoista, joissa on jo kilpailua ja yksityisten tarjontaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Yrittäjät teetti eduskuntapuolueille kyselyn suhtautumisesta yrittäjille tärkeisiin vaaliteemoihin. Kyselyyn vastasivat SDP, PS, kokoomus, keskusta, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit. Vasemmistoliitto, liike nyt ja valta kuuluu kansalle eivät vastanneet kyselyyn.

SDP:tä lukuun ottamatta muut puolueet vastasivat ”kyllä” kysymykseen siitä, onko puolue valmis sitoutumaan ensi vaalikaudella kuuden miljardin sopeutusohjelmaan julkisessa taloudessa. RKP ei ottanut kysymykseen kantaa.

SDP:n vastaukset erosivat muista puolueista myös kysyttäessä, pitääkö ensi vaalikaudella yrittäjien tai yritysten verotusta kiristää. Kaikki muut puolueet vastasivat kysymykseen ”ei”, mutta SDP vastasi ”ei ja kyllä”.

SDP:n mukaan ”olennaista on, että veropohjia tiivistetään siten, että estetään verovälttelyä ja tämä toki kiristää joidenkin yritysten verotusta”.

Yrittäjät kysyi, pitäisikö julkisen sektorin luopua liiketoiminnoista, joissa on jo kilpailua ja yksityisten yritysten tarjontaa. Kokoomus vastasi ainoana puolueena tähän kysymykseen ”kyllä”. Viisi puoluetta vastasi kieltävästi ja RKP:llä ei ollut kantaa.

Puolueet olivat yksimielisiä tarpeesta uudistaa työelämää SDP:tä lukuun ottamatta. Kaikki muut puolueet olisivat valmiita tukemaan työelämän uudistuksia huolimatta siitä, vaikka ay-liike niitä vastustaisi.

Kokoomus, keskusta, vihreät, RKP ja KD kannattivat kyselyssä paikallisen sopimisen mahdollisuuden laajentamista kaikkiin yrityksiin.

SDP vastasi tukevansa ”tasapainoista, valtakunnallisiin työehtosopimuksiin perustuvaa paikallista sopimista”. PS:n mukaan paikallista sopimista voidaan edistää yleissitovien työehtosopimusten puitteissa.

Puolueet suhtautuvat myönteisesti yhdistelmävakuutukseen, joka mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samaan aikaan sekä palkansaajana että yrittäjänä tehdystä työstä. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää ainoastaan joko palkansaajana tai yrittäjänä.

SDP, kokoomus, keskusta, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit ilmaisivat kannattavansa yhdistelmävakuutusta. PS ei ottanut kantaa.

Puolueilta kysyttiin myös, pitääkö EU-maiden ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinta lopettaa. Kokoomuksen, keskustan, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien mukaan saatavuusharkinta pitää lopettaa, SDP:n ja PS:n mielestä ei.

Lisäksi puolueilta kysyttiin, tuleeko lupaviranomaisille laissa säätää enimmäismäärärajat, joiden puitteissa lupakäsittely on suoritettava. Kokoomus, keskusta, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit olivat enimmäismääräaikojen kannalla. SDP ja PS eivät ottaneet kantaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)