Verkkouutiset

Yrittäjien mukaan hoitojonoja pitää voida purkaa myös yksityisellä. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Yrittäjät: Yksityisen hoidon Kela-korvauksia on nostettava pian

Julkisen hoidon kustannusten avaaminen helpottaisi vertailua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti.

– Tällä hetkellä kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja. Vaadimme, että budjettiriihessä hallitus linjaa Kela-korvausten korottamisesta viimeistään ensi vuoden alusta, sanoo tiedotteessa Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallitusohjelmassa on linjaus yksityisen hoidon Kela-korvauksien tilapäisestä kasvattamisesta sekä uudesta Kela-korvausmallista, joka turvaisi hoitoonpääsyä.

– Selkeät vaatimukset kirittävät sekä yksityisiä että julkisia toimijoita. Kela-korvauksilla parannetaan hyvinvointialueiden mahdollisuuksia päästä sote-uudistuksen tavoitteisiin ja luodaan edellytykset hoitovelan pienentämiselle, Jaskari jatkaa.

Lisäksi yrittäjien mukaan budjettiriihessä pitää laittaa liikkeelle valmistelu, jotta yksityisen ja julkisen sote-palveluiden kustannuksia voidaan vertailla.

– On nopeasti avattava hallitusohjelmassa luvattu julkisen sektorin terveydenhuollon kustannustaso vertailukelpoisesti yksityisen sektorin kanssa. Kustannusten avaamiseen jälkeen voimme valita parhaat tuottajat ja näemme aidosti, mikä maksaa mitäkin ja ketkä pystyvät tuottamaan parhaat palvelut jonottamatta suomalaisille, Jaskari sanoo.

Orpon hallitus esittää pääosin kustannus- ja henkilöstöresursseihin vedoten, että tällä hallituskaudella toteutetaan 14 vuorokauden hoitotakuuaika. Marinin hallitus esitti jopa 7 vuorokauden hoitotakuuaikaa.

Hammashoidossa hoitotakuuaika lyhenee neljästä kolmeen kuukauteen marraskuussa 2024.

– Tunnistamme kustannus- ja henkilöstön saatavuuteen liittyvät ongelmat, ja ne tulee tässä taloustilanteessa ottaa huomioon. Tärkeää on, että nyt pyritään turvaamaan 14 vuorokauden hoitotakuu. Sen toteuttamisessa yksityinen sektori on oiva kumppani. On myös tärkeää, että enimmäishoitotakuuaikojen toteutumista valvotaan tehokkaasti, sanoo Jaskari.

– Nopean hoitoon pääsyn edistämiseksi tulisi ehdottomasti ottaa palvelusetelit käyttöön, Suomen Yrittäjien sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, yrittäjä Anne Kangas sanoo tiedotteessa.

– Palveluseteli olisi myös myönnettävä aina, jos hoitotakuuaika ylittyy.

Lausunnoilla äskettäin olleessa Orpon hallituksen esityksessä hoitotakuusta on kirjaus, että hyvinvointialueiden tulisi muutoksen vuoksi kasvattaa avohoitokapasiteettiaan vastaavasti. Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen pitää tätä kestämättömänä.

– Hyvinvointialueiden tulisi ennemmin ottaa palvelusetelit laajasti käyttöön ja ostaa palvelua yksityisiltä palveluntuottajilta, Matikainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)