Verkkouutiset

Näyteikkuna ja asiakkaita kauppakeskus Triplassa Helsingissä 14. maaliskuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yrittäjät vaatii alv-korotuksen lykkäämistä – ”Pari kuukautta aikaa valmistautua kesken lomakauden”

Muutos edellyttää yrityksiltä monia toimenpiteitä, muun muassa päivityksiä järjestelmiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Yrittäjien mukaan yleisen arvonlisäverokannan korotuksen voimaantuloa pitäisi lykätä. Hallitus esittää torstaina eduskunnalle antamassaan lakiesityksessä, että korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin tulisi voimaan 1. syyskuuta.

Suomen Yrittäjien mukaan alv-korotuksen voimaantulo jo syyskuun alussa aiheuttaa haasteita pienille yrityksille. Yrittäjät esittää voimaantulon lykkäämistä vähintään lokakuun alkuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

–  Kuukaudenkin myöhäisempi voimaantulo jo helpottaisi ja mahdollistaisi yrityksille hieman pidemmän ajan valmistautua ja sopeutua muutokseen, joka kuitenkin koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia toimijoita, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo tiedotteessa.

– Muutos edellyttää yrityksiltä lukuisia toimenpiteitä. Mitä nopeammin muutokset joudutaan toteuttamaan, sitä suuremmat kustannukset yrityksille.

Alv-muutos aiheuttaa yrityksille hallinnollisia kustannuksia ja edellyttää päivityksiä tieto-, kirjanpito- ja hintajärjestelmiin. Oman lisähaasteensa tuo verokannassa käyttöön otettava desimaali.

– Yksittäisille yrityksille muutosten toteuttaminen esitetyssä aikataulussa ei ole käytännössä mahdollista. Kivijalkarautakauppiaalla voi olla viisinumeroinen määrä myytävää liikkeessään eli hinnoiteltavaa riittää. Lisäksi 347 000:lle kalenterivuosi-ilmoittajalle ja 70 000:lle neljännesvuosi-ilmoittajalle voimaantulo syyskuun alusta lisää hallinnollista taakkaa, koska saman verokauden sisällä edellytetään operointia samojen hyödykkeiden osalta kahdella eri verokannalla, Kurki jatkaa.

Hallituksen esitys alv-korotuksen aikataulusta etenee nyt eduskunnan käsittelyyn.

– Jos laki saadaan valmiiksi kesäkuun lopulla, kesälomakauteen ajoittuvaan valmistautumiseen jää aikaa parisen kuukautta. Onko se kohtuullista, Kurki kysyy.

Pienimpiä yrityksiä uhkaa joka tapauksessa veronkiristys vuoden 2025 alusta, kun arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu, eikä hallitus esitä kompensaatioksi alv-alarajan korottamista.

– Näiden kaikkien yhteisvaikutus osuu osin samoihin pk-yrityksiin, jotka jo valmiiksi voivat kärsiä maksuvaikeuksista. Lähitulevaisuudessa tiedossa on myös lisäkustannuksia alennettujen verokantojen ja ”karkki-alv”:n muutoksista, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman sanoo.

– Arvonlisävero on kulutusvero, joka on tarkoitus vyöryttää hintoihin. Pienille työvoimavaltaisille palveluyrityksille tämä ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)