Verkkouutiset

Joulukauppaa Helsingissä 23. joulukuuta 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Ylisuuret palkankorotukset johtavat irtisanomisiin”

Suomen Yrittäjien mukaan inflaatio iskee voimalla myös yrityksiin.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Suomea uhkaa työtaisteluiden aalto, joka vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta ja nakertaa tulevan kasvun eväitä.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriita jatkuu, kun Teollisuusliitto hylkäsi perjantaina valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

– Päätös oli hyvin valitettava. Ylisuuret palkankorotukset ja yrityskohtaisen liikkumatilan puute johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin. Monet vireillä olevat muutosneuvottelut ovat tästä osoitus.

– On selvää, että inflaatio iskee ostovoimaan. Se iskee voimalla myös yrityksiin, joista monet ovat ahtaalla, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien johtajan Janne Makkulan mukaan monet työmarkkinaneuvottelut seisovat nyt odottamassa teknologia-alan ratkaisua.

– Neuvottelusuma seisoo ja kasautuu nyt, koska järjestelmä on jäykkä ja keskitetty. Samalla ay-liike näyttää hyväksyvän vain korkeat yleiskorotukset. Yrityskohtaisuudesta ei ole tietoakaan. Suomen työmarkkinajärjestelmä osoitti jälleen toimimattomuutensa.

– Meidän pitää päästä keskitetystä mallista hajautettuun sopimiseen, jossa on riittävästi tilaa yritys- ja työpaikkakohtaisille ratkaisuille, Makkula sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät muistuttaa, että liiton julistama ylityökielto, vuoronvaihtokielto, lakko tai muu työtaistelutoimi ei velvoita millään tavalla järjestäytymättömiä työntekijöitä. Liittoihin kuuluvat työntekijät saavat halutessaan tehdä ylitöitä myös ylityökiellon aikana.

– Työtaisteluun kuten lakkoon tai ylityökiellon noudattamiseen osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista, eikä työntekijöitä voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun, Makkula toteaa.

LUE MYÖS:
Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)