Verkkouutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / SERGEY ILYIN

”Vladimir Putin janoaa lännen hyväksyntää”

Venäjä-asiantuntija arvioi Tucker Carlsonin kohuhaastattelua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin hakeneen hyväksyntää ja arvostusta läntiseltä maailmalta kohua herättäneessä haastattelussa Tucker Carlsonin kanssa. Galeotti kirjoittaa aiheesta The Times -lehdessä julkaistussa kolumnissaan.

Fox Newsin entinen uutisankkuri Carlsson haastatteli Putinia ensimmäisenä länsimaalaisena toimittajana sitten Venäjän hyökkäyksen alettua Ukrainaan. Vaikka haastattelu ei sisältänytkään varsinaisia yllätyksiä, professori Galeotti näkee Putinilla olleen selkeitä tavoitteita.

Presidentti Putin näkee Galeottin mukaan lännen kaksijakoisesti.

– Yhtäältä hän pitää sitä ylimielisenä ja tekopyhänä voimana, joka on järkkymättömästi vastustamassa Venäjää, jonka se epätoivoisesti haluaa nähdä syrjäytettynä ja jopa hajotettuna, hän kirjoittaa

– Toisaalta hän janoaa sen kunnioitusta ja hyväksyntää. Hän tietää, että venäläiset pitävät itseään eurooppalaisina ja katsovat länteen kulttuurivaikutteidensa vuoksi.

Galeottin mukaan jo sillä oli suuri merkitys milloin ja kenen kanssa haastattelu toteutettiin. Carlssonin väitteistä huolimatta usea länsimainen toimittaja on yrittänyt päästä Putinia haastattelemaan, mutta hän oli ensimmäinen johon Venäjän presidentti on Ukrainan sodan aikana suostunut.

Tucker Carlsson on ottanut Ukrainan sotaan kantaa aiemmin väittämällä Yhdysvaltojen provosoineen Ukrainan sodan syttymisen. Hän on myös syyttänyt Yhdysvaltoja bioaselaboratorioista Ukrainan maaperällä. Vuonna 2019 hän jopa ehdotti amerikkalaisten ottavan Venäjän puolen Ukrainaa vastaan, mikäli puoli olisi valittava.

Ottaen tämä tausta huomioon, Mark Galeottin mielestä ei ole lainkaan yllättävää, että Putin halusi tulla nimenomaan Carlsonin haastattelemaksi. Carlson on myös erittäin suosittu amerikkalaisten konservatiivien joukossa. Galeottin mukaan on selvää, että haastattelulla pyrittiin herättelemään sympatioita Donald Trumpin kannattajien piirissä.

Yli puolen tunnin mittaisen vääristellyn historialuennon lisäksi Putin muun muassa väitti Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n tukeneen tšetšeeni-terroristejä Venäjällä ja aiheuttaneen Ukrainan Maidan-vallankumouksen vuonna 2014. Hän totesi myös, ettei Venäjää voi ”määritelmällisesti” päihittää Ukrainassa ja että itseasiassa länsi on se, joka Ukrainassa haluaa sotaa käydä.

Professori Galeotti näkee, että Putin haki haastattelulla eritoten hyväksyntää.

– Putin hakee tunnustusta länneltä – ennen kaikkea Amerikalta – että Venäjä on tasa-arvoinen, ja hän tietää, että hänen asemansa kotimaassaan kasvaa ulkomaisten tunnustusten myötä. Jopa lännen silmissä esitetty käsitys Venäjästä jonkinlaisena olemassaolon uhkana Natolle on vääristyneellä tavalla merkki tästä tunnustuksesta, ja sitä esitellään säännöllisesti virallisessa mediassa.

Tavoitteessaan Vladimir Putin professorin mukaan osittain epäonnistui.

– Tämä oli selvästi näytelmä, jonka tarkoituksena oli esittää Putin itsevarmana, sovinnollisena ja pätevänä. Silti hän vahingossa antoi itsestään kuvan miehenä, joka on turhautunut kyvyttömyydestään hallita tapahtumia ja joka etsii länneltä tunnustusta asemalleen ja välittäjää voiton saavuttamiseksi Ukrainassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)