Verkkouutiset

Euroopan neuvosto Strasbourgissa. LEHTIKUVA/FREDERICK FLORIN

Viron ulkoministeri kehottaa Euroopan neuvostoa erottamaan Venäjän kansalaiset

Neuvoston alaisen organisaation johdossa toimii raporttien mukaan Venäjän ulkomaantiedustelun kenraalin poika.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan Euroopan neuvoston tulisi erottaa palveluksessaan työskentelevät venäjän kansalaiset, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Reinsalu esittää kehotuksensa neuvoston pääsihteeri Marija Pejcinovic Buricille ja neuvoston ministerikomitean puheenjohtaja Þórdís Kolbrún Reykfjord Gylfadóttirille lähettämässään virallisessa kirjeessä.

– Tunnustan täysin Euroopan neuvoston aseman ensimmäisenä kansainvälisenä järjestönä, joka karkotti kansainvälisestä oikeudesta tyystin piittaamattoman hyökkääjävaltion. Samaan aikaan emme kuitenkaan voi tehdä vain yhtä osaa yhtälöstä, Reinsalu toteaa.

Ministerin mukaan on ongelmallista, että vuosi sen jälkeen, kun Venäjä erotettiin organisaatiosta ja maan hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu edelleen, maan kansalaiset voivat vapaasti jatkaa työtään neuvostossa.

– Tämä selkeästi vahingoittaa sellaisen organisaation uskottavuutta, jonka tehtävänä on ylläpitää ja vahvistaa yhteisiä arvojamme, ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Reinsalu mainitsee myös turvallisuusuhat. Hän nostaa esiin raportit, joiden mukaan Euroopan neuvoston alaisen rahanpesun vastaisia toimenpiteitä arvioivan asiantuntijaryhmä Moneyvalin pääsihteeri Igor Nebyvajevin isä toimii kenraalina Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR:ssä.

Hän painottaa, että Venäjän hyökkäyssodan kustannuksia tulee nostaa niin korkeiksi, että ne käyvät Kremlille sietämättömiksi.

– Emme voi unohtaa, että Venäjän hyökkäyssodassa Ukraina taistelee paitsi omasta valtiostaan ja vapaudestaan, myös Euroopan turvallisuuden ja meidän kaikkien jakamien arvojen puolesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta , ,
MAINOS