Verkkouutiset

Vaalimaan rajanylityspaikka. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vihreiden varapuheenjohtajan mukaan rajalaki rikkoo ihmisoikeuksia

Bella Forsgrénin mukaan hallituksen esitys ei turvaa oikeutta jättää turvapaikkahakemus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Bella Forsgrén arvostelee hallituksen esitystä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.

– Suomeen ei tule laatia ihmisoikeuksia rikkovaa lainsäädäntöä, Forsgrén sanoo tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Rajaturvallisuutta vahvistavan lain tavoite on varmistaa, että Suomella on tehokkaat keinot torjua tilanteet, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään Suomen painostamiseen. Laki mahdollistaa esimerkiksi sen, että tarvittaessa kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanottamista voitaisiin rajoittaa osalla Suomen rajaa.

Vihreiden varapuheenjohtajan mukaan lakiesitys on ongelmallinen Suomea sitovien kansainvälisten sopimusvelvoitteiden näkökulmasta. Myös hallituksen esityksessä myönnetään, ettei turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa käytännössä kaikissa tilanteissa pystytä huomioimaan.

– Kutsumalla tätä esitystä “jännitteiseksi” Suomea sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden ja suomalaisen oikeusvaltion kanssa hallitus koettaa peittää sen, että esitys vaarantaa ihmisoikeuksien toteutumisen, toteaa Forsgrén.

Hän on huolissaan siitä, että hallituksen esitys jättää vastuun yksittäisen turvapaikanhakijan oikeuksista rajavartijan arvioitavaksi.

– Erityisen ongelmalliseksi esityksen tekee se, että turvapaikanhakijoiden mahdollista haavoittuvuutta arvioitaisiin lyhyessä ”vuorovaikutustilanteessa” rajavartijan toimesta. Haavoittuva asema, kuten kidutuksen tai seksuaaliväkivallan uhriksi joutuminen, ei aina näy päältä päin ja on kohtuutonta olettaa, että turvaa hakeva henkilö kykenisi sekavassa rajatilanteessa tuomaan esiin mahdollisesti hyvin traumaattisia asioita. Näin ollen riski sille, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat turvapaikanhakijat jäävät tunnistamatta on suuri, Forsgrén sanoo.

– Esitys ei turvaa jokaisen oikeutta jättää turvapaikkahakemus Suomen alueelle saavuttuaan ja sisältää suuren riskin ehdottoman palautuskiellon rikkomiseen, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä, hän jatkaa.

Keskustasta tukea

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Laki tulee säätää niin sanottuna poikkeuslakina, jonka voimaan saattaminen edellyttää julistamista kiireelliseksi eduskunnan 5/6 enemmistöllä, jonka jälkeen se voidaan hyväksyä 2/3 enemmistöllä saman hallituskauden aikana.

Kansanedustaja, keskustan puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen tukee hallituksen esitystä.

– Rajan käännytyslaki vihdoinkin eduskuntaan. Esitys on perusteltu ja tarpeellinen itärajan turvallisuuden varmistamiseksi. Keskustan on syytä antaa tälle selkeä tuki, oppositiopuolueen kansanedustaja Kaikkonen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Keskustasta on vedottu myös vihreisiin ja muuhun oppositioon. Kansanedustaja Jouni Ovaskan (kesk.) sanoo tiedotteessaan pitävänsä tärkeänä, että koko oppositio suhtautuu muutoksiin avoimesti ja arvio niitä kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

– Kansallisen turvallisuuden varmistaminen on kansanedustajan tärkeimpiä tehtäviä, Ovaska toteaa.

Ovaska korostaa, että eduskunnan tehtävä on yhteensovittaa kansallisen turvallisuuden vaatimukset perus- ja ihmisoikeuksien kanssa. Perustuslakivaliokunnalla on hänen mukaansa tässä keskeinen rooli.

– On selvää, että tässä poikkeuksellisessa tilanteessa haetaan myös uudenlaista tulkintaa kansainväliselle oikeudelle.

LUE MYÖS:
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Rajalaissa kuullaan asiantuntijoita tavallista laajemmin

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)