Verkkouutiset

Bahmutin asukkaita evakuoitiin Dniproon 12. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / MIGUEL MEDINA

”Venäläiset on pysäytetty” – Donbasiin virtaa uusia vahvistuksia

Venäläisen tykistön voima alkaa hiipua.

Wall Street Journal on vierailut Ukrainan sodan eturintamassa Bahmutin ja Siverskin kaupungeissa. Venäjä on väittänyt ainakin jo kolme kertaa vallanneensa Siverskin, mutta kaupunki on edelleen Ukrainan hallussa.

Samoin Venäjän media on moneen kertaan väittänyt kuohuviinituotannostaan tunnetun Bahmutin venäläisten Wagner-palkkasotilaiden vallanneen kaupungin itäosassa sijaitsevat viinitarha-alueet, mutta tämäkään ei pidä paikkansa.

Venäläiset ovat kilometrien päässä Bahmutista, vaikka etenivät jonkin verran elokuussa. Ukrainan 33 kilometriä pitkä puolustuslinja pitkin Bahmut-Siversk-maantietä pitää. Kiivaita taisteluja käydään päivittäin tien itäpuolella.

– Me olemme pysäyttäneet venäläiset tähän ja he eivät kykene etenemään. On vaikeaa, tappioita tulee ja kaikki on täällä tykistön tuhoamaa. Heillä on silti etu tulivoimassa, mutta ei kauaa, koska heillä alkaa loppua voimat. He ovat määrältään vahvempia, mutta meillä parempi tarkkuus, sanoo ukrainalainen tykistökapteeni WSJ:lle.

Venäjällä ei ole muuta taktiikkaa kuin yrittää edetä tykistön turvin. Summittainen tykistötuli tekee asuinalueista asuinkelvottomia ja siten puolustuskyvyttömiä. Näin vallattiin Popasna, Mariupol ja Svjevjerodonetsk.

– He yrittävät murskata ja murskata tykkitulella ilman erityisen lahjakkaita komentajia tai menestystä tuottavaa nykyaikaista taktiikka. He vain käyttävät vanhoja neuvostoaikaisia ohjekirjoja, ja heidän ainoa vahvuutensa on ampua tykistökeskityksiä, sanoo Ukrainan itäisen sotatoimialueen Donbasin suunnasta vastaava eversti Serhi Tšerevatyi.

Bahmutin alueella terveydenhuoltoa tarjoaa enää Ukrainan armeijan Hospitaali-lääkintäpataljoona, joka vastaa kaupunkia puolustavan kolmen ukrainalaisprikaatin hoidosta. Siviililääkärit poistuivat alueelta jo kuukausia sitten ja varsinaiset sotilassairaalatkin heinäkuussa.

– Vihollinen yrittää lietsoa kaupungissa paniikkia ja kaaosta niin paljon kuin pystyy. Ja nyt kun venäläiset ovat lähempänä, voivat he iskeä kenttätykistöllään, jolloin yhä enemmän ja enemmän siviilejä tuodaan tänne päivittäin, sanoo lääkintäpataljoonan lääkintäpäällikkö ja kirurgi Dmytro Androštšuk.

Androštšuk sanoo, että hänen pataljoonallaan on vähemmän töitä nyt kun rintamalohkolle on saapunut uusi tuoreita ukrainalaisia tykistöyksiköitä. Venäjän asuinalueille kohdistamat rypäleammukset vahingoittavat ennen kaikkea siviilejä.

-Kun tykistömme on toiminnassa, on meillä vähemmän työtä. Aiemmin oli päiviä, jolloin meillä ei ollut aikaa syödä ja nukuimme vain kolme tai neljä tuntia yössä. Haavoittuneita tuli 10-15 kerrallaan. Nyt me saamme joskus nukuttua koko yön ja päivystysvuoro hoitaa haavoittuneet, kertoo Androštšuk.

WSJ kertoo, että Bahmutissa toimii vielä ruokakauppoja ja apteekkeja, mutta muuten kaupunki on hiipumassa. Kaupungin palvelut alkavat romahtaa. Muutamia viikkoja sitten avanneet kahvilat ja pikaruokapaikat on suljettu. Kadut on suljettu betoniestein.

Kaupungin asukasluku on vähentynyt sotaa edeltävästä 70 000 asukkaasta 20 000:en. Ukrainalaisviranomaiset ovat yrittäneet saada ihmiset lähtemään evakkoon, koska Venäjän tuhoamiseen perustuva etenemistaktiikka tunnetaan.

– Me yritämme aktiivisesti vakuuttaa kaikkia jättämään kaupunki, koska me tiedämme, että syksy ja talvi tulevat olemaan erittäin vaikeita. Ei ole lämmitystä ja jatkuva taistelutoiminta tarkoittaa, ettei välttämättä ole myöskään sähköjä, vettä tai puhelinyhteyksiä. Tärkeintä paikalliselle väestölle tulisi olla, että he pelastaisivat henkensä jonnekin turvallisempaan paikkaan, sanoo Bahmutin evakuoinnista vastaava viranomainen Maryna Ivanuškina lähettäessään kaksi minibussia evakkoja matkaan.

Enemmistöltään venäjänkielisessä Donbasissa on pieni vähemmistö, joka on perinteisesti suhtautunut Venäjään myönteisesti. He myös niiden joukossa, jotka ovat jääneet kotiseuduilleen.

– Tammikuussa olisin äänestänyt [Vladimir] Putinia kaksin käsin. Nyt vain haluan leikata hänen sormensa irti yksi kerrallaan hitaasti. Niin moni on kuollut hänen toimiensa takia, sanoo yksi näistä nimettömäksi jäävistä asukkaista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS