Venäjän kyvystä ylläpitää sotatoimiaan Ukrainassa on esitetty viime vuosina vaihtelevia arvioita.
Sodan alkuvaiheessa länsimaiden asettamien pakotteiden uskottiin jopa romauttavan maan talouden, mutta Kreml pystyi vähentämään niiden luomaa painetta ohjaamalla kauppavirtoja muihin maihin sekä tuomalla maahan ammustarvikkeita ja muuta kalustoa Pohjois-Koreasta ja Iranista.
Ukrainan sotilastiedustelusta arvioitiin hiljattain, että tilanne olisi käymässä tukalaksi Kremlille ensi kesään mennessä. Maan aseteollisuuden väitetään kärsivän raaka-aine-, komponentti- ja työvoimapulasta. Tämän lisäksi Venäjän asevoimien rekrytoinnit ovat edenneet tahmeasti. Tämä on herättänyt arveluita mahdollisesta uudesta liikekannallepanokierroksesta.
Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraali evp. Ben Hodges toteaa Venäjän oligarkkien lopulta päättävän presidentti Vladimir Putinin kohtalon. Kenraali uskoo, että eliitin kärsivällisyys alkaa olla käymässä vähiin.
Ben Hodges viittaa länsimaisiin tiedusteluarvioihin, joiden perusteella Ukrainan yllätysisku Kurskin alueelle olisi aiheuttanut laajaa levottomuutta eliitin parissa.
– He ihmettelevät, että mitä ihmettä tapahtuu, ja että miten tämä on edes mahdollista, evp-kenraali sanoo Times Radion haastattelussa.
Hän vertaa tilannetta vietnamilaisjoukkojen Tet-hyökkäykseen alkuvuodesta 1968. Vietkongin ja Pohjois-Vietnamin armeijan iskut torjuttiin, mutta operaatio muutti amerikkalaisten suhtautumista sotaan.
Kenraali kehottaa sivuuttamaan Vladimir Putinin ydinaseuhkailut ja ottamaan vihdoin tiukan linjan vihamielistä toimintaa vastaan.
– Venäjä on ollut sodassa länttä vastaan kaikilla muilla tavoin paitsi suoralla kineettisellä konfliktilla. Disinformaatiota, infrastruktuurin sabotointia, kaapelien katkomista, vaalien häirintää, ilmatilan loukkauksia ja lännen haastamista kansainvälisillä merialueilla, Ben Hodges luettelee.
Hän uskoo Vladimir Putinin olevan erityisen huolissaan Moskovassa ja Pietarissa asuvien tuesta omalle hallinnolleen.
– Tämän vuoksi he eivät ole värvänneet lähes ketään näiden kahden suurkaupungin alueelta. Moskovan ja Pietarin kaduille ei haluta suurta määrää hautajaisia. Putin seuraa kansan mielialaa, mutta pieni oligarkkien piiri pitää hänet vallassa, Hodges sanoo.
– Jos pystymme asettamaan heitä kohtaan lisää painetta, niin he voivat lopulta päättää, että Putin on tehnyt jo liikaa vahinkoa Venäjälle. Se olisi hänen loppunsa.
LUE MYÖS:
Venäjän kansan mielipide Vladimir Putinista on alkanut kääntyä (VU 23.8.2024)