Verkkouutiset

M1 Abrams-taistelupanssarivaunu.AFP/LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND

Venäjän mukaan uraania sisältävien ammusten toimittaminen Ukrainalle on ”rikollinen teko”

Köyhdytettyä uraania sisältäviä kranaatteja voidaan ampua yhdysvaltalaisista Abrams-panssarivaunuista.

Venäjän varaulkoministeri syyttää torstaina Yhdysvaltoja rikollisesta teosta Washingtonin lupauksen jälkeen toimittaa Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä kranaatteja ensimmäistä kertaa, kertoo CNN.

Ammukset ovat osa Yhdysvaltain keskiviikkona ilmoittamaa miljardin dollarin tukea Ukrainalle. Ammukset, joita voidaan ampua yhdysvaltalaisista Abrams- panssarivaunuista, odotetaan saapuvan Ukrainaan tänä syksynä. Kranaatit ovat lievästi radioaktiivisia.

Varaulkoministeri Sergei Rjabkov väitti, että Yhdysvaltojen päätös oli osoitus Washingtonin törkeästä piittaamattomuudesta ympäristövaikutuksiin.

– On selvää, että he eivät välitä siitä, kuka sen hengittää sisään, minne se asetetaan, samoin kuin mihin seurauksiin se johtaa niille, jotka nyt taistelevat ja mitä tapahtuu sukupolville, jotka elävät tässä maassa, Rjabkov sanoi.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan köyhdytettyä uraania käytetään ampumatarvikkeissa, jotka on suunniteltu lävistämään tehokkaasti panssari. YK:n ydinturvallisuusjärjestön mukaan se on huomattavasti vähemmän radioaktiivista kuin luonnonuraani.

Maaliskuussa Britannian puolustusministeriö syytti Venäjää disinformaation levittämisestä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin varoitti Lontoota toimittamasta Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia.

– Se on vakiokomponentti, eikä sillä ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa. Venäjä tietää tämän, mutta yrittää tarkoituksella levittää disinformaatiota, Britannian puolustusministeriön tiedottaja sanoi tuolloin.

– Royal Societyn kaltaisten ryhmien tutkijoiden tekemä riippumaton tutkimus on arvioinut, että köyhdytetyn uraanin käytön vaikutukset sotatarvikkeissa henkilökohtaiseen terveyteen ja ympäristöön ovat todennäköisesti vähäisiä, ministeriö totesi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta , ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)