Verkkouutiset

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa 17. elokuuta 2022., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Venäjän konsulaatti-aloitteelle tyrmäys eduskunnassa – ei täytä muotomääräystä

Eduskunnan puhemies kieltäytyi ottamasta kansalaisaloitetta käsittelyyn.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän konsulaatin lakkauttamista Ahvenanmaalla vaatinut kansalaisaloite ei etene eduskunnassa. Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) ilmoitti maanantaina eduskunnan täysistunnossa puhemiehen kieltäytyvän ottamasta aloitetta käsittelyyn. Täysistunto hyväksyi menettelyn.

Puhemiehen mukaan kansalaisaloite ei täytä sille vaadittavia muotoseikkoja ja ”on vastoin kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä”:

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Perustuslain 53 §:n 3 momentin mukaisesti kansalaisaloite voi koskea vain lainsäädäntöasioita ja kansalaisaloitelain 4 §:ssä edellytetään, että kansalaisaloite sisältää lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä.

– Kansainvälisen sopimuksen hyväksymisen tai irtisanomisen osalta ei ole kysymys lain säätämisestä eikä kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja niiden irtisanomisen hyväksyminen kuulu siten perustuslain 53 §:n mukaisen kansalaisaloiteoikeuden piiriin.

– Totean, että Venäjän konsulaatin lakkauttamista Ahvenanmaalla koskeva kansalaisaloite ei ole perustuslain 53 §:n 3 momentin ja kansalaisaloitelain 4 §:n 1 momentin mukainen eikä kansalaisaloite täytä tämän vuoksi aloitteelle säädettyä ehdotonta muotomääräystä.

Puhemiehen mukaan kansalaisaloite (KAA 7/2023 vp) on edellä todetun perusteella vastoin kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä.

Venäjän konsulaatin lakkauttamista Maarianhaminassa vaativa kansalaisaloite keräsi yli 50 000 nimeä täyteen aiemmin syksyllä.

Maarianhaminassa sijaitsevan Venäjän konsulaatin olemassa olo perustuu Suomen ja Neuvostoliiton vuonna 1940 tekemään sopimukseen. Ulkoministeriön selvitys Ahvenanmaan oikeudellisesta asemasta julkaistiin marraskuussa. Selvityksessä käsiteltiin myös Venäjän konsulaatin asemaa. TP-UTVA linjasi tämän jälkeen selvitykseen vedoten, ettei nykytilanteessa ryhdytä toimiin Venäjän Maarianhaminassa sijaitsevan konsulaatin suhteen.

LUE MYÖS:

Voiko Venäjän konsulaattia koskeva aloite edetä? Nyt puhuu sen tarkastanut virkamies

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)