Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas ampui venäläisen droonin Harkovan kaupungin itäpuolella. LEHTIKUVA / AFP Fadel Senna

Duumassa esitetään miljardeja ruplia kenraaleille ”drooneja varten”

Rahat pitäisi myöntää ilman raportointivelvollisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtioduuman edustaja, reservin kenraaliluutnantti Andrei Gurulev ehdottaa miljardin ruplan jakamista jokaiselle sotilaspiirin ja suurimpien sotilasyhtymien komentajalle sekä puolta miljardia jokaiselle maavoimien yksikön kenraalikuntaan kuuluvalle komentajalle. Rahat myönnettäisiin uusien droonien ostamiseen, eikä niistä tarvitsisi raportoida.

Hänen mukaansa Venäjällä on valtava budjetti, josta nämä rahat voitaisiin hyvin jakaa. Hän vakuutti, että ”kuukaudessa kenraalit toisivat rintamalle niin paljon drooneja, että ukrainalaiset tukehtuisivat niihin”. Hän esitti näkemyksensä propagandisti Vladimir Solovjovin ohjelmassa Venäjän ykköskanavalla.

Venäjän hallitus julkaisi tammikuussa aiemmin hyväksymänsä strategian kehittää miehittämättömiä lentolaitteita ja niiden tuotantoa. Vuoteen 2030 mennessä olisi määrä tuottaa yli 32 000 UAS-järjestelmää vuodessa. Tähän aiotaan investoida jopa biljoona ruplaa.

Samaan aikaan Ukraina valmistaa jo nyt 150 000 droonia kuukaudessa ja pystynee valmistamaan kuluvana vuonna yli kaksi miljoonaa droonia. Pääosa niistä on pieniä FPV-drooneja. Valmistajien määrä kasvaa niin nopeasti, ettei valtio pysty enää tukemaan niitä kaikkia.

Viime joulukuussa Venäjän federaation ilmaliikennevirasto raportoi, että venäläiset valmistajat eivät pystyneet saamaan ulkomailta komponentteja droonien tuottamiseksi, joten osa niistä kieltäytyi lähettämästä dokumentaatiota uusien drooniensa sertifioimiseksi. Massatuotannon sijasta ne valmistivat yksittäisiä experimental-drooneja, joihin sertifiointia ei tarvita.

Moskovan liittolainen Iran on toimittanut Venäjälle satoja drooneja ja antanut luvan Shahed-136-hyökkäysdroonien valmistamiseen Venäjällä. Conflict Armament Researchin tutkijoiden mukaan  Venäjä on kehittänyt siitä oman versionsa, Geran-2:n, jossa käytetään venäläisiä ”Kometa”-moduuleita. Näiden droonien räjähdekuorma voi olla jopa 50 kilogrammaa ja lentomatka noin 1 000 kilometriä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)