Verkkouutiset

155 mm:n ammusten kuoria teräksestä Nammo Lapua Oy:n ammustehtaalla Sastamalassa. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

Venäjä tuottaa tykistökranaatteja kolme kertaa länttä nopeammin

Maan tuotantonopeus on kolminkertainen ja hinta vain neljänneksen länteen verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisyritykset tuottavat tykistökranaatteja kolme kertaa nopeammin kuin EU ja Yhdysvallat yhteensä, arvioi konsulttiyritys Bain & Company Sky Newsin mukaan. Huolimatta siitä, että länsimaiden taloudet ovat huomattavasti suurempia kuin Venäjän, ne häviävät Venäjälle ammusten tuotantonopeudessa.

Sodankäynti on koko Venäjän hyökkäyksen ajan nojannut vahvasti tykistön käyttöön, mikä on saanut EU:n, Britannian ja Yhdysvallat kiihdyttämään tykistöammustuotantoaan, mutta niiden tuotantokyky häviää silti Venäjälle.

Bain & Companyn ennusteen mukaan vuonna 2024 Venäjä tuottaa noin 4,5 miljoonaa tykistöammusta, kun EU, Britannia ja Yhdysvallat tuottavat yhteensä 1,3 miljoonaa ammusta. Venäjän 152 mm:n ammuksen tuotantohinta (noin 900 euroa) jää myös neljännekseen lännen 155 mm:n ammuksen hinnasta, joka on keskimäärin noin 3700 euroa. Hinta vaihtelee merkittävästi eri tuotantomaiden välillä.

Sky Newsin mukaan Ukrainan asevoimat sanoo, että jokaista heidän laukaisemaansa tykistökranaattia kohti Venäjä pystyy vastaamaan viidellä. TV-kanavan haastattelussa yksi ukrainalaissotilas sanoi, että Ukrainan tykistö on näissä olosuhteissa oppinut käyttämään vähemmän ammuksia maalia kohti.

Tykistökranaattipula vaikeutui erityisesti, kun Yhdysvaltojen lainsäätäjiltä kesti noin puoli vuotta hyväksyä uusi tukipaketti Ukrainalle ja kun EU ei pystynyt täyttämään lupaustaan ammusten toimittamisesta ajoissa Ukrainan asevoimille. Harkovan alueen puolustus alkoi saada uusia tykistöammuksia lännestä toukokuun puolivälissä.

Tykistökranaatit ovat vain yksi ammustyypeistä, joista on pulaa. Sky News vieraili Britannian ukrainalaisille järjestämällä NLAW-lähipanssarintorjuntaohjusten käyttökurssilla. Koulutuksessa joudutaan käyttämään simuloituja laukauksia, jotta vähät ohjukset säästyvät rintamalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)