Verkkouutiset

Venäläisaluksia ilman naamioväritystä Sevastopolin satamassa Krimillä. Google Earth

Venäjä naamioi sotalaivojaan, kuvat paljastavat hämäyksen

Hyökkääjä näyttää olevan huolissaan Ukrainan miehittämättömistä pommiveneistä.

Venäjän laivaston tärkeimpiä aluksia Mustallamerellä on naamioitu hämäävällä värityksellä. Laivastoasiantuntija H.I Sutton on jakanut sosiaalisen median palvelu X:ssä (aiemmin Twitter) alta löytyvän kuvan, jossa näkyy tiettävästi ensimmäistä kertaa Admiral Grigorovitsh -luokan fregatti Admiral Makarov uudessa värityksessään.

Osa laivan keulasta ja perästä on maalattu muuta alusta tummemmaksi. Samanlaisia naamiovärityksiä on havaittu kesän aikana kuvien perusteella muissakin Mustallamerellä operoivissa venäläisaluksissa. Naamioväritys on joidenkin alusten kohdalla ulotettu myös kannelle. Toisista sotalaivoista on maalattu vain kyljet.

Sutton kertoi asiasta heinäkuussa tästä löytyvässä Covert Shores -sivustonsa artikkelissa. Sutton on julkaissut myös satelliittikuvien perusteella laatimiaan havainnekuvia siitä, miten Venäjän laivaston fregatteja ja korvetteja on maalattu.

Sotalaivojen tummaksi maalatut keulat ja perät erottuivat diktaattori Vladimir Putinin Sevastopolin vierailun aikana otetuissa kuvissa heinäkuun lopulla. www.mil.ru

Hänen mukaansa hämäyksellä pyritään vastaamaan Ukrainan miehittämättömien pommiveneiden uhkaan ja vaikeuttamaan alusten tunnistamista satelliittikuvista. Suttonin mukaan aluksista otetut kaupallisetkin kuvat osoittavat, ettei maalilla pystytä hämäämään tarkkaavaista analyytikkoa. Naamioväritys voi kuitenkin riittää puijaamaan kuvia arvioivia tekoälyjärjestelmiä ja vaikeuttaa matalan resoluution kuvien analysointia.

Ukraina on iskenyt venäläisaluksia vastaan toistuvasti kauko-ohjatuilla pommiveneillä. Uudella värityksellä voidaan mahdollisesti vaikeuttaa miehittämättömien alusten ohjaamista maaliin.

Suttonin Venäjän sosiaalisesta mediasta kesän aikana keräämien kuvien perusteella hämäävän maalipinnan turvin toimii tällä hetkellä Admiral Makarovin lisäksi ainakin kolme Bujan-M-luokan korvettia, yksi sukellusveneentorjunta-alus, kaksi miinantorjunta-alusta, yksi pelastusalus ja kaksi partiovenettä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)