Verkkouutiset

Kiina

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Dramaattinen muutos – Kiinan hakkerit tunkeutuivat Yhdysvaltoihin

Kiinan valtion hakkerien väitetään tunkeutuneen viime kuukausien aikana amerikkalaisten internet-palveluntarjoajien järjestelmiin edistääkseen maan tiedustelutoimintaa.

Poikkeuksellisen aggressiivisia ja monimutkaisia kyberhyökkäyksiä on tehty ainakin kahta yhtiötä vastaan, joilla on miljoonia asiakkaita Yhdysvalloissa. Kohteena ovat myös olleet pienemmät internet-palveluntarjoajat. Asiasta kertova Washington Post -lehti on haastatellut alan lähteitä, jotka ovat tietoisia Yhdysvaltain meneillään olevista vastatoimista.

– Kiinalle tämä on nykyään tavanomaista, mutta muutos aiempaan on silti dramaattinen. Tilanne on huomattavasti pahempi, kyberturvallisuuden CISA-viraston aiempi johtaja Brandon Wales toteaa.

Huolena on, että hakkerit pääsevät käsiksi peitetehtävissä toimivien valtion ja asevoimien henkilöiden tietoihin. Kohteena voivat monet muut Kiinan kannalta strategisesti tärkeät tahot.

Liittovaltion poliisi FBI:n entinen agentti Mike Horka huomauttaa hakkerien hyödyntäneen uusia tietoturva-aukkoja, joita olisi voitu säästää myöhempiin operaatioihin. Nykyistä kyberiskua pidettiin näin ollen tarpeeksi merkittävänä niiden paljastamiseen.

Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että hakkerit olisivat tehneet muuta kuin keränneet tiedustelutietoja. Osa tekniikoista ja työkaluista oli samoja kuin kiinalaisella Volt Typhoon -ryhmällä. Se yritti aiemmin päästä käsiksi Yhdysvaltain satamien laitteisiin ja muuhun infrastruktuuriin. Tavoitteena oli aiheuttaa kaaosta ja häiritä amerikkalaisjoukkojen kuljetuksia mahdollisessa Taiwania koskevassa sodassa.

Kiinan Washington-suurlähetystö kiistää väitteet.

– Volt Typhoon on ransomware-toimintaa harjoittava kyberrikollisten ryhmä, joka kutsuu itseään ”pimeäksi voimaksi”. Heidän takanaan ei ole mikään valtio tai alue, tiedottaja Liu Pengyu sanoo.

Suurlähetystön tiedottaja syyttää Yhdysvaltain tiedusteluyhteisöä ja kyberalan yhtiöitä ”salaisesta yhteistyöstä”, jonka yhteydessä on koostettu ”perättömiä tietoja” Kiinan valtion tuesta kyberhyökkäyksille ja tietomurroille.

Lumen Technologies -yhtiön mukaan hakkerit käyttivät aiemmin tuntematonta haavoittuvuutta Versa Networksin verkko-ohjelmistossa. Versa tiedotti asiakkailleen viime viikon lopulla kriittisestä haavoittuvuudesta. Lumenin mukaan kolmen amerikkalaisen internet-palveluntarjoajan lisäksi yksi amerikkalaisyhtiö ja yksi yhtiö Intiassa joutui kyberiskujen kohteeksi.

Lumen sanoi maanantaina julkaisseensa haavoittuvuuden korjaavan päivityksen.

Tietoturvayhtiö Volexity julkaisi aiemmin elokuussa raportin, jossa toisen Kiinan valtion tukeman hakkeriryhmän sanottiin hyödyntäneen menetelmää DNS-osoitteen muuttamiseksi. Tarkoituksena oli asentaa kohteille takaportteja vakoilun mahdollistamiseksi.

Kiinan ja Venäjän sotilasyhteistyö hiipii yhä lähemmäs länttä

Vain viikkoja ennen Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping antoivat julistuksen, jonka mukaan Kiinan ja Venäjän ystävyydellä ja yhteistyöllä ei ole rajoja. Kremlin mukaan alkamassa oli kansainvälisten suhteiden uusi aikakausi.

– Olemme nähneet tänä kesänä lisää merkkejä siitä, mitä uusi aikakausi tarkoittaa käytännössä: Kiinan ja Venäjän yhteistyöalue on hiipimässä lähemmäs rajojamme, ruotsalaisen turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneen Frivärld-ajatushautomon tutkija Patrik Oksanen kirjoittaa Svenska Dagbladetin julkaisemassa kolumnissa.

– Heinäkuun puolivälissä Venäjän ja Kiinan laivastot toteuttivat Etelä-Kiinan merellä harjoituksen ja yhteistä partiointia. Heinäkuun 24. päivänä venäläiset ja kiinalaiset pommikoneet lensivät yhdessä niin lähellä Alaskaa, että yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset hävittäjät nousivat niitä vastaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Kiina ja Venäjä ovat lennättäneet yhdessä pommikoneitaan niin lähellä Yhdysvaltoja, Oksanen sanoo.

– Juuri ennen heinäkuussa Washingtonissa pidettyä Naton huippukokousta Valko-Venäjän ja Kiinan joukot aloittivat 11-päiväisen harjoituksen hyvin lähellä Puolan rajaa. Harjoitukseen kuului ”terroristien miehittämän” lentokentän ”takaisinvaltaus”, johon sisältyi myös yöllisiä maahanlaskuja. Käytännössä Kiina harjoitteli yhdessä Venäjän kanssa yllätyshyökkäyksiä Nato-maa Puolan alueella sijaitsevaa lentokenttää vastaan, hän toteaa.

Heinäkuun lopulla kiinalainen ohjushävittäjä Jiaozuo harjoitteli yhdessä Venäjän Itämeren laivaston kanssa Suomenlahdella. Oksasen mukaan harjoitus oli osa Jäämerellä, Tyynellämerellä, Kaspianmerellä ja Itämerellä toteutettua venäläisharjoitusten sarjaa, johon osallistui yhteensä 300 alusta ja 20 000 miestä. 

– Se, että harjoitus oli Suomenlahdella, on symbolisesti huomionarvoista, sillä kiinalainen kauppa-alus tuhosi syksyllä 2023 Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja mahdollisesti myös Suomen ja Viron sekä Ruotsin ja Viron väliset tietoliikennekaapelit, hän sanoo.

– Tiedotusvälineiden mukaan Kiina on myöntänyt, että kiinalaisalus oli syyllinen kaasuputken tuhoutumiseen, mutta väittää, että kyse oli onnettomuudesta. Suomen ja Viron virallisiin pyyntöihin saada tietoja aluksesta ja sen miehistöstä Kiina ei ole vastannut, hän toteaa.

Pelkästään näiden heinä- ja elokuun tapahtumien pitäisi hänen mielestään osoittaa, että Ruotsin tavoite puolustusmenojensa nostamisesta 2,6 prosentin bkt-tasolle vuoteen 2030 mennessä ei enää riitä.

– Paljon on tehtävä nopeammin ja kattavammin, erityisesti ilmapuolustuksen ja merellisen taistelukyvyn osalta, Oksanen painottaa. Kyse on hänen mukaansa vakavimmasta tilanteesta sitten toisen maailmansodan.

Elina Valtonen: Venäjän suurin uhka on Venäjä ja sen idea itse

Suurlähettiläskokoukselle maanantaina pitämässään puheessa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) siteerasi presidentti Mauno Koiviston kirjaa Venäjän idea: “Venäjän pitkäaikaisin vastustaja oli puolieurooppalainen Turkki, ei sen takia, että se olisi ollut uhka Venäjälle, vaan koska se oli Venäjän laajentumispyrkimysten esteenä. Venäjän pitkäaikainen tavoite oli siksi vallata Konstantinopoli.”

– (Vladimir) Putinin alaisuudessa Venäjän toiminta noudattaa samaa ajatusta. Ei sitä tai sen aluetta kukaan ulkopuolelta uhkaa. Sen sijaan se näkee monessa ilmansuunnassa esteitä omalle toiminnalleen, ja suurin niistä on – tai olisi – kansan vapaus päättää omista asioistaan. Venäjän suurin uhka on Venäjä ja sen idea itse. Ne ovat kuihtumassa pois, Valtonen sanoi.

Hän totesi, että Neuvostoliitto hajosi, kun sen talous ja samalla tulevaisuus suli alta.

– Sama on käymässä Venäjälle, vaikka toistaiseksi todistamme aivan muuta. Sotateollisuus pyörii täysillä, rupla on pitänyt pintansa ja maassa on täystyöllisyys. Ei olekaan odotettavissa mitään äkkinäistä romahdusta. Fossiiliset raaka-aineet tekevät yhä kauppansa. Venäjän masinoimat sotilasvallankaappaukset Afrikassa rahoittavat itse itsensä – varastettujen luonnonvarojen ja rikollisuuden avulla, Valtonen luetteli.

Hänen mukaansa millään näistä ei kuitenkaan rahoiteta pitkän aikavälin menestystä eikä luoda kilpailukykyistä pohjaa imperiumille, oli se sitten suuri tai pieni.

– Öljyn tarjonnan lisääntyminen laskee lähivuosina sen hintaa, samalla kun Venäjän sotateollisuus vaatii yhä enemmän miljardeja ja sitoo ihmisiä tunkkaiseen työhön, jolla ei ole tulevaisuutta.

Valtonen huomautti, että öljyn hintakatto ja pakotteet heikentävät Venäjän tuloja ja lisäävät kustannuksia, siitä huolimatta ja silloinkin, kun Venäjä onnistuu niitä kiertämään.

– Venäjältä pyrkii johdonmukaisesti enemmän pääomaa ulos kuin sisään; se koskee niin rahaa kuin henkistä pääomaa. Eli ei, aika ei todellakaan ole Venäjän puolella. Silti ei ole meidän tehtävämme tuudittautua odottelemaan vääjäämätöntä, vaan keskittyä omaan tekemiseemme.

Valtonen painotti, että ”Suomi ei uhkaa Venäjää, eikä Venäjä ole meille vihollinen”.

– Vastustajamme ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Venäjän laittomat laajentumispyrkimykset sekä sen halu käyttää valtaa siellä, missä se kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluu muille.

Suomen turvallisuuden takeet

Ulkoministerin mukaan Suomen turvallisuuden takeena on kolme lukkoa.

– Vahva kansallinen puolustuskyky osana liittokunnan pelotetta ja puolustusta, jäsenyytemme Euroopan unionissa ja Natossa sekä edelleen vahvistuva kahdenvälinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ja puolustusyhteistyö keskeisten liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa.

Valtonen totesi, että kun lähialueellamme vallitsee sota, on meidän ykkösprioriteettimme tuon sodan päättäminen.

– Tuemme Ukrainaa sen puolustustaistelussa itsenäisyyden, alueellisen koskemattomuuden ja rauhanomaisen tulevaisuuden puolesta. Hankimme Ukrainalle ja kansainväliselle oikeudelle tukea niin Euroopan unionissa kuin maailmallakin. Tuemme Ukrainaa, jotta maailmassa vallitsisi rauha eikä vahvemman oikeus.

Ulkoministerin mukaan vahvistamme Naton pelotetta ja Suomen asemaa liittokunnassa.

– Edistämme yhteisen ulkopolitiikan, turvallisuuden, varautumisen ja puolustusyhteistyön agendaa Euroopan unionissa. Syvennämme EU:n ja Naton välistä yhteistyötä. Voimistamme kahdenvälisiä liittolaisuuksia Pohjoismaiden, Baltian ja muiden EU-maiden, Yhdysvaltojen, Britannian ja Kanadan kanssa sekä tiivistämme kumppanuutta myös Japanin, Australian ja Korean kanssa, Valtonen kuvasi Suomen ulkopolitiikan painopisteitä.

Kolmanneksi Suomi aikoo voimistaa Euroopan turvallisuusjärjestystä myös Etyjin avulla, kun Suomi toimii järjestön puheenjohtajana.

– Ihmiset EU:n ja Euroopan liepeillä ovat päättäneet kulkea kohti vahvaa demokratiaa, oikeusvaltiota ja eurooppalaista elämäntapaa. On meidän velvollisuutemme auttaa heitä tuolla polulla. Satsaamme erityisen vahvasti Etyjin yhteistyöhön Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja Länsi-Balkanin osallistujamaiden sekä Ukrainan ja Moldovan kanssa, Valtonen sanoi.

Venäjä ajautunut yhä tiiviimmin Kiinan povitaskuun

Ulkoministeri totesi olleen ikävä seurata, kuinka Venäjä on viime kuukausina ajautunut yhä tiiviimmin Kiinan povitaskuun.

– Yhteistyö ja vaihdanta Kiinan kanssa parantavat tuntuvasti Venäjän kykyä jatkaa hyökkäystään Ukrainassa. Kannustamme Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja YK:n peruskirjaa kunnioittavan rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille, Valtonen sanoi.

Hän muistutti, että Kiina hakee investoinneillaan vahvempaa jalansijaa myös Euroopassa.

– Kiinalaiset yhtiöt ovat löytäneet kiinnostavia investointikohteita esimerkiksi Unkarista, jonne ne rakentavat televerkkoa, sähköautotehdasta ja rautatietä.

Valtosen mukaan tarjoamme Kiinalle yhteistyön kättä, niin kaupassa kuin globaalien haasteiden ratkaisemisessa kuten ilmastonmuutoksen torjunnassa, muttemme sulje silmiämme toimitusketjuihin ja teknologian turvallisuuteen liittyviltä riskeiltä emmekä myöskään sellaiselta toiminnalta, joka on arvojemme vastaista.

– Suomelle ja Euroopalle se, miten saamme yhteistyömme Afrikan erilaisten valtioiden kanssa onnistumaan, on kohtalonkysymys. Se on paljon enemmän sitä meille kuin Afrikan maille. Afrikan 1,4 miljardia ihmistä sen 54 maassa ovat kasvavassa roolissa tulevaisuudessa joka tapauksessa, ulkoministeri totesi.

Hänen mielestään on aika alkaa tarkastella maanosaa pikemmin mahdollisuuksien kuin uhkien kautta.

– Kaikki tapaamani kymmenkunta Afrikan maiden kollegaa, Etelä-Afrikasta Marokkoon ja Ghanasta, Tansaniaan toivovat meiltä investointeja ja tasavertaista, markkinaehtoista vaihdantaa. Eivät enempää, eivät vähempää.

Kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä ei ole romahtanut

Valtonen huomautti, että on ollut puhetta siitä, kuinka kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä olisi romahtanut.

– Ei se ole. Se, että jotkut osapuolet toimivat sääntöjä vastaan, ei tarkoita, että sääntöjä ei olisi tai niiden merkitys olisi vähentynyt. Päinvastoin, kansainväliseen oikeuteen vedotaan entistä vahvemmin, ja sen takana on ylivoimainen enemmistö maailman maista.

– Suomi on kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän vankkumaton kannattaja. Tuemme kansainvälisen tuomioistuimen ja kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä kaikissa maailman kriiseissä. Rikkojat on saatettava vastuuseen niin Ukrainassa kuin Lähi-idässäkin, Valtonen sanoi.

Hänen mukaansa Suomi kehittää kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien sen pakoteulottuvuuksia, hyökkääjävaltion jäädytettyjen varojen lainmukaista käyttöä sekä ratkaisuja välineellistettyyn muuttoliikkeeseen.

– Johdonmukaisuus on osa kaikkea työtä, jota teemme. Emme hyväksy Venäjän ja kumppaneiden lietsomia syytöksiä kaksoisstandardeista, sillä ne eivät ole totta. Annamme täyden tukemme Kansainvälisen tuomioistuimen ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen riippumattomalle työlle koskien kaikkia osapuolia Lähi-idän kriisissä, Valtonen totesi.

Itädiktatuurien nousu ja yhteistyö pakottaa länsimaat uusiin valintoihin

Kiinan ja Venäjän johtamien autokratioiden tiivistyvä yhteistyö pakottaa länsimaat tekemään strategisia valintoja riippumatta siitä, kuka marssii Valkoiseen taloon Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen, uutisoi The Wall Street Journal.

Maailmanpolitiikkaa muovaa samanaikaisesti useampi monimutkainen kriisi ja lisää vaikeuksia odotetaan tulevan. Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinnossa työskennellyt evp. kenraaliluutnantti Keith Kellogg kuvaa tilannetta klassiseksi ”myyräpeliksi”, jossa kaikki myyrät kurkistavat koloistaan samanaikaisesti.

– Koska kriisit syntyvät samanaikaisesti, niiden yhtäaikaiseen hallintaan ei ole kykyä, ja tilanne ajautuu pois hallinnasta, Kellogg sanoo WSJ:lle.

Vaikka Yhdysvallat on edelleen maailman kiistaton sotilasmahti, kuormittavat jatkuvat kriisit sitä. Samaan aikaan Kiina kasvattaa sotilaallista kyvykkyyttään.

Eläköitynyt kenraali Jack Keane toteaa Ukrainan ja Gazan sotiin viitaten, että osallistuminen kahteen sotaan hankaloittaa Yhdysvaltain mahdollisuuksia tarjota riittävästi apua liittolaisilleen.

– Jos joutuisimme globaaliin sotaan, meillä olisi merkittäviä haasteita pärjätä vihollisillemme ja heidän kyvykkyyksilleen, Keane varoittelee.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan maa on edelleen varautunut kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin, kuten täysimittaiseen sotaan Kiinan kanssa.

Yksi mahdollinen keino estää ”itädiktatuurien”vallan kasvattaminen olisi kiilan lyöminen Kiinan ja Venäjän väliin tekemällä ”käänteiset Kissingerit” eli pyrkimällä saamaan Venäjä ja Kiina eri teille, kuten Yhdysvaltain ulkoministerinä 1970-luvulla toiminut Henry Kissinger teki aikoinaan Kiinan ja Neuvostoliiton kanssa.

– Yksi asioista, joita Yhdysvaltojen pitäisi tehdä puhtaasti strategisesta näkökulmasta, on päästä sopimukseen Venäjän kanssa, sanoo konservatiivisen American Idea Institute -tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Sumantra Maitra.

Sopimukseen pääseminen olisi Maitran mukaan monimutkainen kysymys ja se merkitsisi uutta turvallisuusarkkitehtuuria Euroopassa.

Toisaalta Kiinan strategisena tavoitteena on Yhdysvaltojen ja Euroopan erottaminen, jolloin Yhdysvaltojen lähteminen Euroopasta keskittyäkseen Kiinaan, pakottaisi todennäköisesti Euroopan lähentymään Kiinan kanssa.

Demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon piirissä sekä useiden republikaanien joukossa tällaisia näkemyksiä pidetään harhaisina Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten käytettyä satoja miljardeja dollareita Ukrainan tukemiseen.

Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris on ilmoittanut jatkavansa Ukrainan tukemista, mikäli tulee valituksi. Hän luonnehti demokraattien puoluekokouksessa tilannetta jatkuvaksi kamppailuksi demokratian ja tyrannian välillä ja sanoi tekevänsä kaiken, jotta Yhdysvallat voittaa kamppailun ja vahvistaa globaalia johtajuuttaan. Tämä on myös se lähtökohta, jonka moni perinteinen republikaani allekirjoittaa.

 

 

 

 

Tutkija: Venäjä voi jatkaa sotaa vain Kiinan tuella

Venäjällä ei ole resursseja jatkaa Ukrainan sotaa enää muutamaa vuotta pidempään. Näin arvioi Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkija Hugo von Essen SVT:lle. Essenin mukaan Kiinan rooli on ratkaiseva sodan kehityskulun kannalta.

– Muutaman vuoden päästä Venäjän sotilaalliset resurssit alkavat ehtyä. Venäjän ainoa tapa jatkaa sotaa on se, että Kiina jatkaa tai kasvattaa aineellista ja taloudellista tukeaan Venäjälle, hän sanoo.

Kiina voi kuitenkin yhtä hyvin asettaa toimivat suhteet länteen Venäjän edelle, von Essen arvioi. Jos Kiina tekee pesäeroa Venäjään, ei hyökkäyssota Ukrainassa pidemmän päälle voi jatkua.

– Sota voi päättyä 3-4 vuoden päästä, tutkija arvelee.

Sotilasasiantuntija, everstiluutnantti evp. Joakim Paasikivi uskoo Venäjän tyrehtyvien resurssien taas ajavan maan neuvottelupöytään. Jos länsi jatkaa Ukrainan puolustustaistelun tukemista, uskoo Paasikivi Venäjän sodankäynnin heikkenevän ratkaisevasti loppuvuodesta 2025 tai 2026.

– Uskon, että Venäjä romahtaa ennen kuin länsi antaa periksi.

Varoitus avaruusromusta – Kiinan raketti hajosi sadoiksi kappaleiksi

Elokuun 6. päivänä laukaistu Kiinan Chang Zheng 6A (Pitkä Marssi) -raketti hajosi lentonsa aikana tuntemattomasta syystä sadoiksi pieniksi palasiksi.

Raketti ehti kuljettaa kiertoradalle ensimmäisen erän pieniä satelliitteja, joiden on tarkoitus muodostaa kilpaileva järjestelmä SpaceX-yhtiön Starlink-satelliiteille.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen avaruuskomentokeskus tiedotti havainneensa yli 300 osaa matalalla kiertoradalla. Washington Post -lehden mukaan kappaleet eivät muodosta välitöntä uhkaa Kansainväliselle avaruusasema ISS:lle tai Kiinan omalle avaruusasemalle.

Kyseessä on jo toinen kerta vuoden sisällä, kun kiinalaisraketin hajoaminen on levittänyt suuren määrän avaruusromua kiertoradalle. Tuoreiden arvioiden perusteella yli 1 100 aktiivista satelliittia voi olla osumavaarassa.

Avaruutta seuraava amerikkalainen LeoLabs-yhtiö arvioi, että tuorein hajoaminen voi lopulta synnyttää ainakin 700 kappaletta, jotka ajelehtivat 800 kilometrin korkeudessa. Starlink arvioi kiinalaisosien pysyvän avaruudessa vuosikausia, koska välikohtaus sattui melko korkealla.

– Toivon, että tapaus toimii herätyksenä Kiinalle. Heidän olisi syytä tulla mukaan kansainväliseen dialogiin avaruusromua koskien, LeoLabsin tekninen asiantuntija Darren McKnight sanoo.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja vakuutti Kiinan ottavan avaruusromuun liittyvät huolet vakavasti ja toimivan kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti.

Vladimir Putin yllätettiin – myös Pekingissä seurataan Kremlin haparointia

Brittiläinen ex-tiedustelu-upseeri Philip Ingram uskoo Kiinan johdon suhtautuvan yhä epäilevämmin Venäjään maiden välisestä strategisesta kumppanuudesta huolimatta.

Kremlin kannalta Ukrainan yllätyshyökkäystä Kurskin alueelle voi pitää hyvinkin kiusallisena käänteenä.

– Mielestäni siinä ei ole kyse vain tunkeutumisesta rajan yli, vaan käyttäisin termiä ”mini-invaasio”. Se sujuu erittäin hyvin, sillä venäläisjoukot yllätettiin täysin, Philip Ingram sanoo Times Radiolle.

– Se on nöyryytys [presidentti Vladimir] Putinille, heidän turvallisuuspalvelulleen ja sotilaskomentajilleen. Se lähettää samalla selvän viestin kansalle, sillä tätä ei voida pitää salassa Venäjällä.

Sotilastiedustelun asiantuntija huomauttaa, että Ukrainan asevoimien tavoitteet ovat edelleen osin hämärän peitossa. Selvää, on, että Putinin aiemmat uhkaukset Venäjän alueelle tunkeutumisesta osoittautuivat jälleen bluffiksi.

On myös mahdollista, että Venäjä joutuu siirtämään reservijoukkojaan rintaman itäosista vahvistamaan Kurskin alueen puolustusta. Ukrainalaisten työntäminen rajan taakse voi asiantuntija-arvioiden mukaan vaatia yli 20 000 sotilaan kokoamista.

Philip Ingramin mukaan Kurskin operaatio on merkki siitä, että Venäjän asevoimien tilanne voi olla huomattavasti luultua heikompi. Kremlin sotatoimia ylläpidetään osin Pohjois-Koreasta ja Iranista tuoduilla ammuksilla ja muulla kalustolla.

– Vladimir Putin ei reagoi tilanteeseen suoraan, vaan vaikuttaa epäröivän. Hän ei ole esittänyt selkeää suunnitelmaa eikä johda tilannetta, mikä on yllättävää. Ukrainan toimet vaikuttavat hämmentäneen hänet täysin, Ingram sanoo.

Ex-tiedustelu-upseeri uskoo Kiinan presidentti Xi Jinpingin seuraavan Kremlin sekaannusta huolestuneena.

– Xi pohtii hämillään, että ovatko investointini turvassa Venäjällä. Tämä kaikki vähentää luottamusta koko BRICS-maiden yhteisössä ja herättää epäilyjä Venäjällä, koska sota on nyt tullut sen maaperälle, Philip Ingram sanoo.

Räjähde sisään ikkunasta: Näin Kiinassa harjoitellaan lennokeilla

Kiinan asevoimissa on seurattu viime vuosina tarkasti Ukrainan rintamalla nähtyä lennokkiteknologian vallankumousta.

Pienten droonien suhteen Kiinalla on etulyöntiasema, sillä maassa valmistetaan kolme neljäsosaa kaupallisista lennokeista. Sekä Kiinan että Yhdysvaltain kerrotaan aloittaneen lennokkiparvien suunnittelun tekoälyn avulla.

Kiinan valtionmedioissa on esitelty kuluneen vuoden aikana pienten lennokkien käyttöä asevoimien harjoituksissa. Sotilaat ovat harjoitelleet suojautumista droonien pudottamilta kranaateilta ja häirintälaitteiden käyttöä.

Myös aseistettu kansanpoliisi aiotaan varustaa videolinkin avulla ohjattavilla FPV-räjähdelennokeilla. Kyseessä on noin 1,5 miljoonan henkilön puolisotilaallinen yksikkö, joka on tarkoitettu erityisesti maan sisäisten levottomuuksien ja mellakoiden torjuntaan.

Kansanpoliisin julkaisussa esitellään Yunnanin maakunnassa järjestettyä harjoitusleiriä, jossa operaattorit harjoittelivat ”monimutkaisia manöövereitä”, räjähteiden pudottamista ja itsemurhalennokkien käyttöä.

Harjoituksessa lennokkeja ohjattiin renkaiden, oviaukkojen ja muiden esteiden läpi. Niillä puhkaistiin ilmapallomaaleja ja pudotettiin harjoituspommeja maaleihin. Kansanpoliisin videolla lisäksi näytetään, kuinka sisään rakennukseen lentänyt räjähdedrooni osui suoraan harjoitusmaaliinsa.

LUE MYÖS:
Näin Kiina ja USA kehittävät nyt kilpaa drooneja (VU 15.8.2024)
Kiinassa otettiin oppia: Sotilaat harjoittelevat lennokkien torjuntaa (VU 30.4.2024)

Näin Kiina ja USA kehittävät nyt kilpaa drooneja

Entistä kehittyneemmät miehittämättömät laitteet operoivat pian niin merellä, maalla kuin ilmassa. Pian drooneja ohjaa jo tekoäly, kertoo The Wall Street Journal.

Yhdysvalloilla on jo vuosikymmenten ajan ollut arsenaalissaan suuria, miehittämättömiä lennokkeja. Niillä se on voinut toteuttaa niin tiedustelutehtäviä kuin iskeä kohteisiin ilman, että sotilaat ovat joutuneet vaaraan.

Kiina on kehittänyt itselleen vastaavat suorituskyvyt, eikä Yhdysvalloilla ole enää täyttä herruutta raskaissa lennokeissa.

Pienissä drooneissa Kiina on johtoasemassa. Kolme neljäsosaa pienistä kaupallisista drooneista valmistetaan Kiinassa. Kiinalaislennokkien merkitys on noussut suureksi Ukrainan puolustustaisteluissa.

Tekoälyn kehittymisen myötä Kiina ja Yhdysvallat ovat kumpikin aloittaneet lennokkiparvien suunnittelun. Kiinalla saattaa olla parvien kehittämisessä etulyöntiasema, sillä maan pienten droonien kehitystyö on pitkällä.

Lennokkiparven kaltaista voi toteuttaa myös ilman tekoälyä, mikäli useita lennokkeja ohjataan kohti samaa maalia yhtä aikaa. Parven toiminta on kuitenkin kaikista tehokkainta silloin, kun sen osaset voivat kommunikoida ja jakaa tietoa tehokkaasti keskenään.

Myös tekoälyn integroiminen yhä syvemmälle lennokin järjestelmiin on edessä. Osa maista on lainsäädännöllä kieltänyt täysin autonomisesti toimivien sotilaslennokkien kehittämisen. Yhdysvallat ja Kiina ovat kumpikin jättäytyneet tappavia autonomisia aseita koskevien sopimusten ulkopuolelle.

Droonien tai lennokkien määrän ohella myös erilaisten sensoreiden kyvykkyydet ovat avainasemassa. Paremmilla kameroilla ja tutkilla varustetut lennokit voivat kerätä enemmän tietoa, mikä tukee muita sodankäynnin osa-alueita.

Tekoäly voi toimia myös ihmisen kumppanina taistelussa. Yhdysvallat on jo useiden vuosien ajan kehittänyt järjestelmää, jossa tekoälyn ohjaama lennokki toimii ihmisen ohjaaman hävittäjälentokoneen tukena. Tarkoituksena on yhdistää ihmisen ja tekoälyn parhaita puolia ilmataistelussa.

Kiinan raketti jätti avaruuteen vaarallista romua – uhka satelliiteille

Kiinan elokuun 6. päivä laukaisema Long March 6A -raketti hajosi avaruudessa ja jätti jälkeensä yli 300 avaruusromun palasta.

Yhdysvaltain asevoimien avaruushallinnon mukaan raketin jättämä avaruusromu on mahdollisesti vaarallista Maata kiertäville satelliiteille. Myös Britannian avaruushallinnon mukaan kiertoradalle jäänyt romu voi vahingoittaa satelliitteja.

Asiasta uutisoi Newsweek.

Yhdysvaltain asevoimien avaruushallinnon mukaan romu on keskittynyt matalalle kiertoradalle. 300 tunnistetun suuremman kappaleen lisäksi pienempää romua voi olla enemmän. Romu ei kuitenkaan muodosta ”välitöntä uhkaa” Yhdysvaltain satelliiteille.

Kiina rakentaa avaruuteen Space X:n satelliitti-internetyhteyttä tarjoavan Starlink-järjestelmän kilpailijaa. Elokuun alkupuolella laukaistun raketin hyötykuormana oli 18 satelliittia, jotka ovat järjestelmän ensimmäiset osat avaruudessa. Järjestelmän tavoitekoko on 15 000 satelliittia.

Avaruusalan yritys Slingshot Aerospace arvioi, että Long March A6 -raketin jäljiltä matalalla kiertoradalla on yli 50 palaa romua, jotka ovat vakavaksi vaaraksi satelliiteille.

– Jos edes murto-osa Kiinan megamuodostelman käyttöönottoon tarvittavista laukaisuista tuottaa yhtä paljon romua kuin tämä ensimmäinen laukaisu, tuloksena Maan matalalla kiertoradalla olisi huomattavasti nykyistä enemmän romua, Slingshot Aerospacen varatoimitusjohtaja Audrey Schaffer sanoo.

Avaruusromun kiertää maata usein huomattavalla nopeudella. Siksi pienenkin kappaleen osuminen satelliittiin tai avaruusalukseen voi aiheuttaa mittavaa vahinkoa. Raketit pyritään ohjaamaan takaisin maahan, jolloin ne eivät jätä romua kiertoradalle.

Asiantuntija lyttää IL:lle Kiinan kaasuputki-selitykset – ”ihan normaali syksyinen sää”

Entinen Euroopan meriturvallisuusviraston pääjohtaja Markku Mylly ei pidä uskottavana Kiinan selitystä Balticconnectorin rikkoutumisesta viime lokakuussa, kertoo Iltalehti.

Hongkongilaislehti South China Morning Post uutisoi Kiinan myöntäneen Hongkongin lipun alla kulkevan Newnew Polar Bear -aluksen aiheuttaneen vahingon kaasuputkeen. Lehden mukaan asia selvisi Kiinan viranomaisten tekemästä sisäisestä tutkinnasta.

Kiina on selittänyt törmäystä vahingoksi, joka aiheutui kovan myrskyn seurauksena.

– Ei voi mitenkään selittää [törmäystä], Mylly sanoo Iltalehden haastattelussa.

Hänen mukaansa on mahdollista, että ankkuri voi karata holtittomasti, jos se on esimerkiksi kiinnitetty huonosti. Ankkurin karkaamisen pitäisi kuitenkin kuulla laivalla.

– Jos ankkuri holtittomasti karkaa kiinnikkeistä, se menee mereen koko hoito.

Silloin merenpohjaan ei olisi pitänyt syntyä mitään raahausjälkiä.

Viranomaiset erottivat Balticconnectorin liepeiltä pitkän raahausjäljen, joka jatkui useita kilometrejä. Myllyn mielestä, jokin Kiinan selityksessä mättää.

– Ankkuri on täytynyt jostakin syystä laskea ja kiinnittää. Sitten sillä on lähdetty ajamaan uudestaan.

Mylly ei osaa sanoa, miksi Newnew Polar Bear olisi tarkoituksella raahannut ankkuria perässään. Sellainen ei ole laivoilta normaalia toimintaa.

Toinen aukko Kiinan viranomaisten selvityksessä on kova myrsky. Mylly muistelee, ettei silloin ollut erityisempää myrskyä Suomenlahdella.

– Se oli ihan normaali syksyinen sää. Vähän kovempi tuuli saattoi olla, mutta ei se mikään myrsky ollut.

Ilmatieteen laitoksen menneen sään data vahvistaa, ettei kyseisenä ajankohtana ollut myrskyä. Suomenlahden aaltopoijulla mitattiin 8. lokakuuta keskiyöllä noin 2,5 metrin merkitseviä aallonkorkeuksia, kun pahimmillaan mitatut merkitsevät aallonkorkeudet ovat olleet tuplasti korkeampia.

Inkoon Bågaskärin havaintoaseman historiatiedoista selviää, että lokakuun 8. päivän ensimmäiset tunnit olivat kovimmillaan keskituulen osalta navakkaa.

Balticconnector saatiin korjattua ja otettiin käyttöön huhtikuussa.

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa törkeänä tuhotyönä.

Kiina myöntää maan rahtilaivan vaurioittaneen Balticconnector-kaasuputkea

Kiina on ensimmäistä kertaa myöntänyt, että kiinalaisomisteinen Newnew Polar Bear -rahtilaiva vaurioitti Balticconnector-kaasuputkea viime lokakuussa. Näin kertoo honkongilainen sanomalehti South China Morning Post (SCMP). Asiasta uutisoi Suomessa Yle.

Kiinan mukaan kaasuputkivauriot aiheutuivat kovasta myrskystä.

Hongkongilaislehden tietojen mukaan Kiinan viranomaiset tekivät sisäisen tutkimuksen tapahtumista. Lehden mukaan Kiina on ilmoittanut tutkinnan tuloksista Suomen ja Viron hallituksille.

Lehden mukaan kiinalaisten tuottamaa tutkintaraporttia ei voida kuitenkaan käyttää tosiasiallisena todisteena. Lehti on haastatellut Viron oikeuslaitoksen tiedottajaa Kairi Küngasia. Hänen mukaansa Virolle ei ole toimitettu raporttia, eikä sitä voida ”missään tapauksessa käyttää todisteena Viron rikostutkinnassa”, koska Kiina ei ole kutsunut virolaisia rikostutkijoita suorittamaan tutkintatoimia.

Suomen keskusrikospoliisin tiedottaja Anna Zareff kieltäytyi vahvistamasta hongkongilaislehdelle, onko KRP:lle toimitettu tutkintaraporttia tapauksesta. KRP:n mukaan sillä on edelleen käynnissä oma tutkinta tapauksesta. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa törkeänä tuhotyönä.

– Tutkinnan aikana on tehty yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa, ja muun muassa KRP on esittänyt oikeusapupyynnön Kiinan viranomaisille. Tutkinta on vielä kesken ja lopulliset päätelmät siitä, mikä tämän tapauksen taustalla oli, voidaan tehdä vasta, kun kaikki tarvittavat tutkintatoimenpiteet on saatu päätökseen. Tämä vie vielä jonkin aikaa, Zareff kertoi hongkongilaiselle lehdelle.

Balticconnector otettiin takaisin käyttöön huhtikuussa.

Näin Kiina laajentaa sotilaskoulutusta alakoululaisille

Kiina yrittää laajentaa alakoululaisten sotilaskoulutusta perustamalla uusia ”kansallisen puolustuksen kouluja”, kertoo the Guardian.

Pekingin Jiatongin yliopiston normaalikoulun käytävällä 6-7 -vuotiaat lapset seisovat rivissä. Yhdellä heistä on lelupistooli, toisilla on käsissään lelurynnäkkökiväärit. Univormuinaan heillä on punakaartien asuja muistuttavat siniset haalarit kypärineen ja luotiliiveineen. Lapset harjoittelevat marssimista ja sotilastervehdyksiä.

Koulun sosiaalisen median tilillä kerrotaan, että koulu on viime vuosina panostanut ”isänmaallisten teemojen tukemiseen, ja tehny siitä tärkeän osan koulun ideologista, poliittista ja eettistä koulutustavoitetta”.

– Luomme kansallisen puolustuksen koulutuksessa vahvan ilmapiirin, jossa osallistutaan erilaisiin monipuolisiin ohjelmiin, kehitetään oppilaiden isänmaallisuutta ja rakkautta armeijaa sekä kurinalaisuutta kohtaan, ja vahvistetaan heidän haluaan puolustaa isänmaata nuoresta iästä lähtien, koulun tilillä kerrotaan.

Jiatongin normaalikoulu on vain yksi tuhansista kansallisen puolustuksen mallikouluista, joita on noussut eri puolille Kiinaa kuin sieniä sateella. Tammikuussa opetusministeriö ja asevoimia johtava kommunistipuolueen alainen keskussotilaskomissio ilmoittivat kaksinkertaistavansa koulujen määrän.

Koulujen tavoite on yksinkertainen: Vahvistaa kiinalaislasten maanpuolustuskykyjä- ja tahtoa.

Huhtikuussa Kiinan kansankongressi hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä uuden perusopetuslain, joka laajentaisi sotilaskoulutusta alle 15-vuotiaille. Uusi laki linjaisi ensimmäistä yksityiskohtaisesti, millaista sotilaskoulutusta lapsille annettaisiin. Uuden lain mukaan kaikki toimijat asevoimista ja puolueista järjestöihin ja yrityksiin olisivat myös velvollisia järjestämään jäsenilleen sotilaskoulutusta.

Kiina-tutkija Bethany Allenin mukaan lasten sotilaskoulutuksen tarkoituksena on normalisoida maan aggressiivista ulkopolitiikkaa sekä valmistaa kansalaisia psykologisesti mahdolliseen konfliktiin.

Samaan aikaan kun presidentti Xi Jinping on puhunut konfliktista Taiwanin kanssa yhä ankarammin sanankääntein, on Kiinan kansan vapautusarmeijalla kuitenkin ollut vaikeuksia rekrytoida riittävästi uusia sotilaita. Asiantuntijoiden mukaan Kiina on ottanut opiksi Ukrainan sodasta ja maan hankaluuksista löytää riittävästi sotilaita rintamalle.

Kommunistipuolue haluaneekin, että mahdollisessa konfliktissa mobilisoitavia sotilaita olisi riittävästi.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa, onko lasten sotilaskoulutus vahvistanut nuorten maanpuolustushalua ja auttanut paikkaamaan vapautusarmeijan rekrytointimurheita.

Toisen Kiina-tutkija Katja Drinhausenin mukaan sotilaskoulutuksen laajentamisen tarkoitus ei kuitenkaan ole ainoastaan varautua mahdolliseen konfliktiin, vaan myös turvata kommunistipuolueen johtava asema. Toisin kuin monissa muissa maissa, kansan vapautusarmeija ei toimi puolustusministeriön alaisuudessa, vaan ottaa käskynsä kommunistipuolueen keskussotilaskomissiolta.

Se ei siis ole Kiinan valtion tai kansan, vaan puolueen armeija. Tämä näkyy siinä, että armeijaa on historiallisesti käytetty tukahduttamaan erilaisia mielenosoituksia ja protesteja.

Armeijan vahvistaminen voikin olla keino tukea sisäistä vakautta talouskasvun ehtyessä.

– Kaikki nämä toimet eivät ole vain sodan esiasteita, vaan toimivat eräänlaisena kriisinhallintakeinona puolueelle, Drinhausen pohtii.

Wille Rydman HS:lle: Kiinan suhteen ei pidä olla naiivi

Suomi ei voi seurata, jos Kiina rikkoo markkinatalouden pelisääntöjä, linjaa elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) Helsingin Sanomien haastattelussa. Ongelmia aiotaan kuitenkin jatkossakin ratkoa ”käytännönläheisellä” tavalla, ministeri sanoo.

Suomen tavoitteena on Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelman mukaan vähentää strategisia riippuvuussuhteita Kiinaan. Samaan pyritään myös EU-tasolla, ja viimeksi kesäkuussa unioni asetti kiinalaisille sähköautoille tuntuvat tullit. Kiina-riippuvuudet nähdään turvallisuuspoliittisina riskinä, ja Kiinan valtavia valtiontukia nauttivan vientiteollisuuden pelätään uhkaavan Euroopan omaa teollisuutta.

– Kun teollisuuspolitiikalla ja kauppapolitiikalla on kiinalaisittain katsottuna niin voimakas geopoliittinen rooli, ei meidän pidä olla naiiveja sen suhteen, Rydman sanoo.

Vaikka Kiina on Suomelle tärkeä kauppakumppani, on tietyillä kriittisillä aloilla ministerin mukaan syytä pidättyväisyyteen. Toimitusketjuissa pyritään myös tunnistamaan kriittisiä haavoittuvuuksia esimerkiksi lääkkeiden osalta, Rydman kertoo.

EU:n ja Kiinan välejä hiertää myös Kiinan läheinen suhde laitonta hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Rydman kertoo itse kesäkuisen Kiina-vierailunsa yhteydessä kehottaneensa isäntämaata painostamaan Venäjää sodan päättämiseksi. Viestiä on Rydmanin mukaan toistettava.

Venäjän sotatoimiin kytköksissä olevien kiinalaisyhtiöiden pakotteita voisi ministerin mukaan laajentaa.

– Jos on selvästi osoitettavissa, että jokin yritys tavalla tai toisella mahdollistaa Venäjän brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa, niin kyllä sellaisten tulee olla sanktioiden piirissä, ja niitä sanktioita voidaan ja tuleekin laajentaa.

USA:n ilmavoimat varautuu sotaan Kiinaa vastaan

Yhdysvaltojen ilmavoimat varautuu tosissaan konfliktiin Kiinan kanssa, kertoo The War Zone-sivusto. Ilmavoimien laaja Bamboo Eagle-harjoitus Tyynellämerellä on tästä tuorein esimerkki, TWZ arvioi. Ilmavoimien mukaan harjoitukseen osallistui elokuussa yli 150 konetta ja yli 3000 sotilasta. TWZ kuvailee harjoituksen mittakaavaa ”massiiviseksi”.

TWZ:n mukaan useamman vuodessa järjestettävässä Bamboo Eaglessa harjoitellaan selvästi sodankäyntiä Tyynenmeren alueella. Harjoitus muistuttaa monelta osin ilmavoimien säännöllisiä Red Flag-harjoituksia, mutta nyt myös laivasto ja merijalkaväki osallistuvat Kaliforniassa järjestettävään harjoitukseen. Merisota ja pitkien etäisyyksien sodankäynti ovat Bamboo Eaglen keskiössä.

Osa Bamboo Eaglessa harjoittelevissa yksiköistä osallistui myös virtuaaliseen Virtual Flag-harjoitukseen. Virtuaalisissa harjoituksissa yksiköt voivat varautua laajempiin ja monimutkaisempiin sodankäynnin skenaarioihin, samalla kun harjoittelu tapahtuu uteliaiden katseiden ulottumattomissa.

Viestipalvelu X:ssä useat tarkkailijat ovat kiinnittäneet huomiota lauantaina päättyvän harjoittelun laajuuteen. Jo pelkästään tankkauskoneita on havaittu ilmassa parhaimmillaan jopa 11.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)