Verkkouutiset

Valkoinen talo Washington DC:ssä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Valkoinen talo ”varma” Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten hyväksymisestä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin tänään.

– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset merkitsevät Euroopan turvallisuuden vedenjakajaa. Kaksi maata, joilla on pitkät perinteet puolueettomuudesta, liittyy maailman voimakkaimpaan puolustusliittoon, ja ne tuovat mukanaan vahvat valmiudet ja todistetut kokemukset turvallisuuskumppaneina, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden johtava neuvonantaja Jake Sullivan.

CNN:n mukaan Bidenilta kysyttiin keskiviikkona, miten hän saa Turkin tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiä?

– Luulen, että pärjäämme. Suomen ja Ruotsin johtajat tulevat tapaamaan minua torstaina. Uskon, että pärjäämme, Biden sanoi.

Kun toimittajat kysyivät uudelleen, voisiko hän vakuuttaa Turkin, Biden vastasi: ”En ole menossa Turkkiin, mutta uskon, että pärjäämme.”

Valkoinen talo sanoi olevansa ”varma”, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset hyväksytään Turkin huolista huolimatta.

– Olemme varmoja, että loppujen lopuksi Suomella ja Ruotsilla on tehokas ja toimiva liittymisprosessi, ja että Turkin huolenaiheet voidaan käsitellä, Sullivan sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– Upea asia vapaassa maailmassa, länsimaisessa Natossa on se, että sinulla on värikäs kokoelma valtioita, joilla kaikilla on mielipiteitä, joilla kaikilla on näkökulmia, joilla kaikilla on etuja, mutta ne myös tietävät, miten ja milloin vedetään yhtä köyttä ja miten ratkaista mahdolliset erimielisyydet. Odotan, että nämä erot ratkaistaan. Odotan, että Nato puhuu loppujen lopuksi yhdellä äänellä Suomen ja Ruotsin tueksi, Sullivan sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa presidentti Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa tänään.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit ja pääministeri Andersson keskustelevat muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan ja Yhdysvaltain suhteesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Valkoisen talon keskustelujen lisäksi presidentti Niinistön ohjelmassa on myös muita tapaamisia eri poliittisten toimijoiden kanssa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS