Verkkouutiset

Energiatehokkuusdirektiivi saattaa käydä kalliiksi vanhojen kiinteistöjen omistajille. Wikimedia Commons / Ninaras

Uusi energiatehokkuusdirektiivi saattaa pakottaa ihmiset jättämään kotinsa

Omakotiliitto toivoo helpotuksia direktiivin vaatimuksiin erityisesti iäkkäiden kohdalla.

Euroopan unionissa on valmisteilla uusi energiatehokkuusdirektiivi, jonka myötä kiinteistöjen omistajat joutuisivat parantamaan rakennusten energialuokkaa, kertoo Helsingin Uutiset.

Direktiivin tavoitteena on vähentää energiankulutusta ja edistää siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin. Direktiivin vaatimusten täyttäminen saattaa kuitenkin olla kohtuuton erityisesti iäkkäille ja vanhemmissa omakotitaloissa asuville. Eläkkeellä ei pysty kustantamaan remonttia ja taloa vastaan ei välttämättä saa lainaa remonttia varten. Moni saattaisi olla pakotettu myymään talonsa.

Omakotiliitto on antanut uudistukseen vastineensa. Siinä toivotaan helpotuksia vaatimuksiin erityisesti iäkkäille ja ehdotetaan, että energiatehokkuusvaatimukset tulisivat voimaan vasta omistajanvaihdoksen myötä.

– Toivomme, ettei ketään pakotettaisi tuon takia myymään taloaan, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kommentoi Helsingin Uutisille.

Energiahukkaa rakennuksissa tapahtuu niin ikkunoista, ovista, katosta, lattiasta ja seinistä, joten energiatehokkuuden nostaminen vaatisi suuria remontteja. Energiatehokkuuden vaatimusten täyttymistä olisi myös vaikea valvoa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS