Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita aiemmin huhtikuussa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

USA: Ilman Kiinan apua Venäjän olisi vaikea jatkaa sotaa

Yhdysvaltalaisarvion mukaan Kiinan merkitys Venäjän asetuotannolle on keskeinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan panos Venäjän sotateollisuudelle on erittäin merkittävä, kertovat Yhdysvaltain hallituksen lähteet CNN:lle. Maa jatkaa Venäjän hyökkäyssodan tukemista lukuisista varoituksista huolimatta.

Kiina on toimittanut Venäjälle muun muassa työvälineitä, optisia laitteita ja mikroelektroniikkaa. Toimitusten avulla Venäjä on voinut tuottaa ohjuksia, panssarivaunuja ja lentokoneita. Peräti 90 prosenttia Venäjän mikroelektroniikasta oli peräisin Kiinasta vuonna 2023, ja maiden välinen yhteistyö näkyy myös drooniteknologiassa.

Kiina on toimittanut myös nitroselluloosaa, jota käytetään räjähdysaineena esimerkiksi tykistöammuksien tuotannossa. CNN uutisoi aiemmin tänä vuonna, että Venäjä vaikuttaa valmistavan lähes kolme kertaa enemmän tykistöammuksia kuin Yhdysvallat ja Eurooppa.

Yhdysvaltalaiset uskovat lisäksi Kiinan auttavan Venäjää kehittämään satelliitteja ja muuta avaruusteknologiaa, mikä kasvattaa Venäjän uhkaa myös Euroopassa.

Kiinan tuki kompensoi lännen asettamia pakotteita Venäjää kohtaan, täyttäen kriittisiä aukkoja Venäjän asetuotannossa. Tuki on yhdysvaltalaisten arvion mukaan niin merkittävää, että Venäjän sotateollisuus on nyt kunnianhimoisimmalla tasollaan sitten Neuvostoliiton aikojen.

Samaan aikaan Ukrainaa vaivaa merkittävä varuste- ja asepula.

– Kantamme on, että yksi tehokkaimmista peliliikkeistä Ukrainan tukemiseksi on taivutella Kiina luopumaan Venäjän hyökkäyssodan tukemisesta. Venäjällä olisi vaikeuksia ylläpitää sotaa ilman Kiinan apua, CNN:n haastattelemat hallituksen viranomaiset linjaavat.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, ulkoministeri Antony Blinken ja valtiovarainministeri Janet Yellen ovat jo arvostelleet Kiinaan tukea Venäjän hyökkäyssodalle. Yellen varoitti aiemmin huhtikuussa  ”merkittävistä seurauksista”, mikäli kiinalaiset yritykset jatkavat Venäjän aggression tukemista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)