Verkkouutiset

Alankomaiden pääministeri Mark Rutten ylle on sovitettu ennakkosuosikin viittaa Naton pääsihteerispekulaatioissa. AFP / LEHTIKUVA / SIMON WOHLFAHRT

Unkari vastustaa ennakkosuosikkia Naton seuraavaksi pääsihteeriksi

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte ei nauti Budapestin luottamusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó ilmoitti tiistaina maan vastustavan Alankomaiden pääministeri Mark Rutten mahdollista valintaa Naton seuraavaksi pääsihteeriksi, uutisoi Politico.

Naton pääsihteerin paikka vapautuu myöhemmin tänä vuonna. Rutten nimi on esiintynyt usein pääsihteerispekulaatioissa ja hänellä on takanaan Yhdysvaltojen tuki. Kolmasosa puolustusliiton 31 jäsenvaltiosta ei ole vielä päättänyt, seisoako hollantilaisen takana.

Rutte tunnetaan Unkarin hallinnon pitkäaikaisena kriitikkona. Hän tuomitsi vuonna 2021 jyrkkäsanaisesti Unkarin uuden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lainsäädännön todeten, ettei Unkarilla ole enää mitään asiaa olla Euroopan unionissa.

Szijjártón mukaan Unkari ei voi tukea henkilöä, joka aikaisemmin halusi pakottaa sen polvilleen.

– Pitkän aikavälin tavoitteena on viedä Unkari polvilleen tässä asiassa, Rutte sanoi vuonna 2021.

Britannia, Saksa ja Ranska ovat myös luvanneet tukensa Ruttelle, jonka sanotaan nauttivan (Donald) Trump -kuiskaajan mainetta. Tästä arvioidaan olevan hyötyä, mikäli Natosta kriittiseen sävyyn puhunut ex-presidentti tekee paluun Valkoiseen taloon marraskuun vaaleissa.

Rutte saa myös kritiikkiä. Baltian maissa on hiertänyt hänen haluttomuutensa lisätä Alankomaiden puolustusmenoja. Romanian presidentti Klaus Iohannis on puolestaan päättänyt haastaa Rutten osoittaakseen tyytymättömyyttä siitä, että Alankomaat on pitkään vastustanut Romanian liittymistä vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)