Verkkouutiset

Ruotsin rannikkovartioston sotilaita Gotlannissa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ulkoministeri: Ilman Ruotsia ei Suomen puolustusta voi suunnitella

Pekka Haavisto ei usko Turkin kaatavan Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkki tulee tuskin torppaamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa. Haavisto uskoo myös Ruotsin jäsenyyden toteutuvan puolustusliiton heinäkuussa järjestettävään Vilnan huippukokoukseen mennessä.

Haavisto vieraili aikaisemmin maaliskuussa Turkissa yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Turkki ilmoitti tuolloin aloittavansa Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin.

– Saimme kuvan, että Turkki ei tule kokonaan kaatamaan Ruotsin jäsenyyttä, Haavisto kertoo.

Mikäli Ruotsin jäsenyys lykkääntyy yli huippukokouksen, ei selkeää aikataulua enää ole, hän varoittaa.

Vaikka Ruotsi ei liittyisinkään puolustusliittoon samanaikaisesti Suomen kanssa, tulee maiden välinen yhteistyö ja tiedonjako jatkumaan tiiviinä, ulkoministeri painottaa. Samalla Ruotsin Nato-jäsenyys on kuitenkin myös vahvasti Suomen intressissä.

– Se on totta kai tärkeää jos vilkaisemme karttaa. Tämän minä olen myös sanonut kaikille Nato-maille, etenkin Unkarille ja Turkille.

– Elämme Euroopassa joka on sotatilassa. Katsokaamme kaikkia niitä riskejä joita tämä tilanne merkitsee Itämeren alueelle, ja mitä esimerkiksi Nord Streamille tapahtui. Olemme hyvin lähellä kriisialuetta.

Ruotsin Nato-jäsenyys ont tärkeää myös Suomen puolustuksen kannalta.

– Olemme lähestulkoon kuin saari, ja kaikki kalusto tulee Ruotsin kautta. Kaikki tietävät historiasta, kuten esimerkiksi talvisodasta, miten tärkeää yhteistyö Ruotsin kanssa silloin oli.

– On selvää, että ilman Ruotsia ei Suomen puolustusta voi suunnitella, Haavisto arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)