Verkkouutiset

Räjähtänyt ja palanut venäläinen panssaroitu miehistönkuljetusvaunu Skybyn kylässä lähellä Kiovaa. Hyökkäyksen alkuvaiheessa Venäjä yritti valloittaa Ukrainan pääkaupungin siinä onnistumatta. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Ukrainan asevoimien komentaja: Taistelemme viimeiseen veripisaraan

Kun Venäjän täysimittainen hyökkäys alkoi 24. helmikuuta, Ukrainan armeijalla oli kaksi strategista tavoitetta.

– Taistelemme viimeiseen veripisaraan asti, Ukrainan asevoimien komentaja kenraali Valeriy Zalužnyi sanoo Time-lehden haastattelussa.

Hänen mukaansa Ukrainan voitto ei ole lopullinen, vaan se on valmistautumista seuraavaan sotaan.

– Tietäen, mitä tiedän omakohtaisesti venäläisistä, voittomme ei ole lopullinen. Voittomme on tilaisuus vetää henkeä ja valmistautua seuraavaan sotaan, kenraali sanoo.

Zalužnyi kertoo, kuinka Ukraina valmistautui salaa Venäjän hyökkäykseen siirtämällä ja naamioimalla sotilaallisia laitteita, siirtämällä joukkoja ja aseita pois tukikohdistaan ja lähettämällä niitä ympäri maata.

– Pelkäsin, että menetämme yllätyksen elementin. Tarvitsimme vastustajan ajattelevan, että olemme kaikki tavanomaisissa tukikohdissamme polttamassa ruohoa, katsomassa televisiota ja postaamassa Facebookissa.

Kun hyökkäys alkoi aamulla 24. helmikuuta, kenraalilla oli kaksi strategista tavoitetta Ukrainan puolustukselle.

– Emme voineet antaa Kiovan kaatua. Ja kaikilla muilla vektoreilla meidän täytyi vuodattaa heidän vertaan, vaikka joissain paikoissa se vaatisi meiltä alueiden menettämistä, Zalužnyi sanoo.

Tavoitteena oli toisin sanoen antaa venäläisten edetä ja sitten tuhota heidän kolonnansa rintamalla ja huoltolinjat rintaman takana.

Kuudentena hyökkäyksen päivänä Zalužnyi päätteli, että tämä toimi. Venäläiset eivät olleet onnistuneet valloittamaan Kiovan ympärillä olevia lentokenttiä, ja he olivat edenneet tarpeeksi syvälle, jotta huoltolinjat olivat jo venyneet ja jääneet alttiiksi vastahyökkäyksille.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS