Verkkouutiset

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andriy Kostin. (Kuva: President.gov.ua/Wikimedia Commons)

Ukraina aloittaa tutkinnan väitetystä venäläisvankien teloituksesta

Syyttäjä on käynnistänyt tutkimuksen tapauksesta sosiaaliseen mediaan ilmestyneen videon jälkeen.

Moskovan mukaan venäläissotilaat kuolivat antautuessaan Ukrainan joukoille viime viikonloppuna.

Ukrainan ihmisoikeuskomissaari Dmytro Lubinets puolestaan sanoi, että venäläiset olivat antautuneet tai antautumassa, kun joku heistä avasi tulen ensin. Lubinets totesi, että ”vastaaminen tuleen ei ole sotarikos”.

Video, jonka uutiskanava CNN on paikantanut, kuvattiin Makiivkan kylän laitamilla, joka sijaitsee Itä-Luhanskin alueella.

Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto sanoi tiistaina antamassaan lausunnossa, että Luhanskin aluesyyttäjänvirasto tutkii Venäjän joukkojen antautuessaan tekemiä ”petollisia tekoja” eli toimia, joilla pyritään saamaan vihollisen luottamus sotilaallisen edun saamiseksi.

– Mediaseurannan mukaan tuli ilmi, että Luhanskin alueen Makiivkan kylässä venäläiset sotilaat, jäljitellen antautumista Ukrainan asevoimille, avasivat tulen ukrainalaisia puolustajia kohti. Sellaiset toimet ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia, lausunnossa todetaan.

– Esitutkinnan aikana ryhdytään toimenpiteisiin tapahtuman kaikkien olosuhteiden selvittämiseksi sekä oikeudellisen arvion antamiseksi kaikista siihen osallistuneista, syyttäjävirasto sanoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että Venäjä tekee kaikkensa syyllisten etsimiseksi, ja että heitä on rangaistava.

CNN:n mukaan muokatun videon väitetään näyttävän vangittuja venäläisiä sotilaita antautumassa ja useiden miesten makaavan maassa kädet päänsä päällä. Lisää sotilaita nähdään tulevan yksitellen ulos rakennuksesta ja menevän makaamaan heidän viereensä pihalla.

Videolla kuuluu ilmeisesti antautumista ohjaavan ukrainalaisen ääni: ”Tulkaa ulos yksi kerrallaan. Kuka teistä on upseeri? Ovatko kaikki tulleet ulos? Tule ulos!”

Kun noin kymmenen miestä on maassa, samasta rakennuksesta tulee esiin sotilas, joka CNN:n mukaan näyttää avaavan tulen ukrainalaisten sotilaiden suuntaan. Kuuluu lyhyt tulitus, ennen kuin videoleike päättyy.

Toinen video, joka on kuvattu myöhemmin saman paikan yläpuolella lennokista, näyttää samojen venäläisten sotilaiden ruumiit pihalla. Useimmat ovat vain muutaman metrin päässä paikasta, jossa he olivat maanneet ensimmäisessä videossa.

CNN sanoo, ettei se ei ole pystynyt varmistamaan tarkalleen, mitä ensimmäisessä videoleikkeessä tapahtui ja olevan epäselvää, mitä tarkalleen tapahtui ensimmäisen videon ja lennokkimateriaalin kuvaamisen välisenä aikana.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)