Verkkouutiset

Tungosta Hakaniemen maalaismarkkinoilla Helsingissä 2. kesäkuuta 2024. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Työn kevyempi verotus kannustaisi lisätyöhön ja säästämiseen

Veroasiantuntijan mukaan kireä verotus ei kannusta haastavampiin työtehtäviin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi kolmesta (66 prosenttia) suomalaisesta arvioi säästävänsä enemmän rahaa tulevaisuutta varten, jos ansiotulojen verotusta alennettaisiin tuntuvasti. 40 prosenttia suomalaisista keventäisi ansiotuloverotusta ainakin hieman, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) kevään 2024 arvo- ja asennetutkimuksesta.

Neljännes suomalaisista (26 prosenttia) ei usko säästämisensä lisääntyvän veronkevennysten toteutuessa. Lisäksi enemmistö suomalaisista (62 prosenttia) arvioi, että oman kotitalouden elintaso paranisi, ja 58 prosenttia käyttäisi myös enemmän rahaa palveluihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kyselyn mukaan neljäsosa (23 prosenttia) suomalaisista tekisi veronkevennyksen myötä nykyistä enemmän töitä. Enemmistö (67 prosenttia) kuitenkin pitää oman työntekonsa lisäämistä epätodennäköisenä. Vain kymmenen prosentin kohdalla tuntuva veronalennus johtaisi työnteon vähenemiseen.

– Suomi lukeutuu OECD-maiden vertailussa ankarimpiin työn verottajiin. Kireä verotus ei kannusta haastavampiin työtehtäviin, ja omaa taloutta on vaikea kohentaa ylitöitä tekemällä, jos lisätuloista jää käteen alle puolet. Arvo- ja asennetutkimuksen tulosten valossa ansiotuloveron tuntuvalla keventämisellä olisi positiivisia vaikutuksia taloudelliseen toimeliaisuuteen, toteaa EVA:n johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tiedotteessa.

Tulosten mukaan liki puolet (49 prosenttia) huolestuisi veronalennuksien seurauksena yhteiskunnan turvaverkkojen ja palveluiden heikkenemisestä. Epätodennäköisenä huolestumistaan pitää 41 prosenttia suomalaisista.

Kolmasosa (34 prosenttia) suomalaisista pitää todennäköisenä, että tuntuvat veronalennukset osoittautuvat virheeksi, eli jälkikäteen tarkasteltuna toivoisi niiden jääneen toteutumatta. Puolet suomalaisista (50 prosenttia) pitää tätä epätodennäköisenä.

Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä verotuksen tasosta. Viidennes suomalaisista (21 prosenttia) kiristäisi ansiotuloverotusta. Kolmasosa (36 prosenttia) pitäisi verotuksen tason nykyisellään, ja 40 prosenttia alentaisi ansiotuloveroa ainakin hieman. Yli puolet johtavassa asemassa olevista sekä ylemmistä toimihenkilöistä keventäisi ansiotulojen verotusta.

Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13. maaliskuuta – 21. maaliskuuta 2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pois lukien Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

LUE MYÖS:
Saitko palkankorotuksen? Näin paljon siitä menee veroihin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)