Verkkouutiset

Nainen kävelee sotaa tukevan seinämaalauksen edessä Moskovassa 18. syyskuuta 2023. AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Tutkija IL:lle: Vladimir Putinin on ehkä pakko ilmoittaa tästä

Ilmari Käihkön mukaan diktaattori haluaa lykätä päätöstä kevään vaalien yli.

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö arvioi Iltalehdelle, että Venäjän diktaattori Vladimir Putinin on pian ilmoitettava uudesta liikekannallepanosta.

Putin ilmoitti tasan vuosi sitten osittaisesta liikekannallepanosta, ja huhuja uudesta mobilisaatiosta on ollut liikkeellä useiden viikkojen ajan.

Käihkö arvioi, että Putin pyrkii viivyttelemään liikekannallepanoa maaliskuussa järjestettävien presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

– Se edellinen liikekannallepano ei ollut suosittu päätös ja se aiheutti hirveän aivovuodon Venäjältä, Käihkö muistuttaa IL:ssä.

– Ennen vaaleja Putinin ei kannata tehdä mitään, mutta kysymys on siitä, onko hänellä vaihtoehtoja? Välttämättä ei ole. Aika näyttää, tuleeko se ennen maaliskuuta vai ei. Ennemmin tai myöhemmin sen on pakko tulla, jos sota jatkuu nykyisellä tavalla, hän jatkaa.

Viime aikoina on puhuttu paljon Ukrainan vastahyökkäysten vähäisistä saavutuksista. Käihkö huomauttaa, että Venäjältäkin puuttuvat suuret suuret onnistumiset.

– Venäjä ei ole saanut mitään suuria saavutuksia Bahmutin jälkeen, ja sekin oli yksittäinen tapaus. Venäjä on perääntynyt viime vuoden syyskuusta lähtien ja jos suoraan sanoo, oikeastaan jo viime vuoden maaliskuusta.

Hän lisää, että Venäjä ei ole saanut vallattua Ukrainalta suuria alueita ja on kaiken lisäksi menettänyt ison osan sodan alussa valtaamistaan alueista. Viime vuonna järjestetty liikekannallepano oli tämän vuoksi Venäjälle pakollinen toimi.

– Muuten he olisivat menettäneet vielä enemmän alueita, Käihkö sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)