Verkkouutiset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan saapui neuvotteluihin tiistaina. / NATO

Turkki vaatii Suomea ja Ruotsia vauhdittamaan luovutuksia

Neuvotteluratkaisun erilaisten tulkintojen sovittelu jää virkamiehistä koostuvan ryhmän harteille.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat luvanneet konkreettisia toimia Turkin vaatimien henkilöiden luovutuksista. Erdoğan sanoi tiedotustilaisuudessa, että Ruotsi olisi luvannut luovuttaa 73 henkilöä.

Presidentti kuvaili tiistaina sovittua yhteisymmärrysasiakirjaa diplomaattiseksi voitoksi, joka vaati vaikeita neuvotteluita. Hänen mukaansa Ruotsi ja Suomi lupasivat muuttaa terrorismia koskevaa lainsäädäntöään. Ruotsissa terrorismilakien uudistus astuu voimaan jo heinäkuun alussa.

Recep Tayyip Erdoğan sanoi, ettei maan tiedustelupalvelu vaatisi luovuttamaan ketään, jonka syyllisyydestä ei olisi vakuuttavia todisteita.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta arvioi, että neuvottelujen kautta sorvattuun asiakirjaan vaikuttaa liittyvän huomattavan erilaisia tulkintoja tai suoranaisia väärinkäsityksiä.

– No niin, Erdoganin puheen kuultuani totean, että yhteisymmärryssopimukseen sisältyvä virkamiehistä koostuva komitea saa vielä valtavan työtaakan harteilleen, ennen kuin oikea yhteisymmärrys nelikantasopimuksessa todetuista asioista löytyy ja Turkki ratifioi hakemukset, Toni Alaranta kirjoittaa Twitterissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että neuvotteluiden tarkoituksena oli keskittyä liittymispöytäkirjan allekirjoittamiseen. Turkin parlamentin ratifiointiprosessi on hänen mukaansa ”toinen kysymys tai toinen operaatio”.

– On mentävä askel kerrallaan, tämä on sellainen tilanne, Sauli Niinistö totesi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS