Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaamisessaan maaliskuussa 2022. LEHTIKUVA/SARAH SILBIGER

TP-UTVA:ssa esillä Suomen ja USA:n sopimus puolustusyhteistyöstä

Yhdysvallat ja Suomi käynnistävät neuvottelut DCA-sopimuksesta viime vuoden syksyllä.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta eli TP-UTVA keskusteli perjantaina Suomen ja Yhdysvaltojen välisen puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) neuvotteluista ja niiden etenemisestä.

Lisäksi valiokunta käsitteli valtioneuvoston puolustusselonteon valmistelun käynnistämistä hallitusohjelman mukaisesti sekä keskusteli Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

TP-UTVA kuuli myös ajankohtaiskatsauksen Venäjän kansalaisten maahantulosta itärajalla.

Yhdysvallat ja Suomi käynnistävät neuvottelut DCA-sopimuksesta viime vuoden syksyllä. Sopimus luo puitteet ja oikeudellisen pohjan Suomen ja Yhdysvaltain väliselle säännölliselle puolustusyhteistyölle. Sopimus luo myös edellytyksiä yhteistyön tiivistämiselle, mikäli turvallisuustilanne sitä edellyttäisi.

Ulkoministeriö totesi viime vuoden syyskuussa, että Yhdysvallat on Suomelle tärkeä ja läheinen kumppani ja jatkossa liittolainen. Sen kanssa tehtävä puolustusyhteistyö parantaa Suomen puolustuskykyä.

Sopimus on jatkoa aiemmalle yhteistyölle. Maaliskuussa 2022 presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sopivat Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön syventämisestä. Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministeriöiden välillä on aiejulistus vuodelta 2016.

Puolustusyhteistyösopimus on luonteeltaan sitova kansainvälinen sopimus, joka tuodaan perustuslain 8. luvun mukaisesti eduskunnan käsittelyyn ja hyväksyttäväksi.

Sopimus määrittelee Yhdysvaltojen joukkojen asemaa niiden toimiessa Suomen alueella ja sisältää muun muassa verotukseen, tulleihin ja pätevyyksien tunnustamiseen liittyviä käytännön kysymyksiä.

Yhdysvalloilla on lukuisia turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskevia sopimuksia ja järjestelyjä Nato-maiden kanssa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)