Verkkouutiset

Eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa. LEHTIKUVA/KIMMO RÄISÄNEN

Teollisuuden tilaukset laskivat – ”toistuvat lakot eivät paranna kilpailukykyä”

Tilaukset ovat vähentyneet joulukuuta lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti jo yli vuoden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli helmikuussa 6,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

– Heikon tilanteen taustalla on Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden edelleen jatkuvat epävarmuudet, mutta toistuvat poliittiset lakot eivät myöskään paranna suomalaisten yritysten kilpailukykyä maailmalla, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 9,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Luottamus tulevaan on kohonnut euroalueella jo jonkin aikaa, mutta vielä se ei näytä konkretisoitunut laajasti uusina tilauksina. Suomen talouden yskiminen yhdistettynä teollisuuden uusien tilausten vähenemiseen kertoo, että vuoden ensimmäisestä puoliskosta tulee hyvin hankala, Malinen varoittaa.

Teollisuustuotanto laski edellisestä kuukaudesta lähes kaikilla päätoimialoilla. Vuodentakaiseen verrattuna teollisuuden tuotanto kuitenkin kasvoi.

Voimakkainta lasku oli kaivostoiminnassa, jossa tuotanto laski 9,7 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

– Tässä näkyy hyvin, miten poliittisilla lakoilla tuhottiin tuotantoa ja heikennettiin osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta, toteaa Malinen.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski helmikuussa 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,3 prosenttia verrattuna vuoden 2023 helmikuuhun.

– Yksittäisten kuukausien lukujen ohella on tärkeää seurata pidemmän aikavälin kehitystä, joka kertoo paremmin tilanteesta teollisuudessa ja laajemminkin koko taloudessa, Malinen huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)