Tekoäly kykenee oppimaan eri näppäimistä syntyvät äänet. PIXABAY

Tekoäly pystyy päättelemään salasanan äänen perusteella

Tutkimuksen mukaan arvattavuus heikkenee yhtä näppäintä painamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoäly pystyy arvaamaan 93 prosentin todennäköisyydellä näppäimistöllä kirjoitetun salasanan pelkän äänen perusteella.

Ars Technica -sivusto kertoo brittiläisten yliopistojen tutkimuksesta, jossa tekoälyä koulutettiin kuuntelemaan tietokoneen näppäimistöä toistamalla sille jokaisen eri näppäimen painamisesta syntyvää ääntä.

Kuuntelemiseen käytettiin iPhone 13 mini -älypuhelinta, joka oli sijoitettuna 17 senttimetrin päähän testissä käytettävästä kannettavasta tietokoneesta.

Toisessa kokeessa näppäilyä kuunneltiin Zoom-puhelun kautta niin, että Zoomin sisäänrakennettu melunvaimennus oli pienimmällä mahdollisella tasolla. Tutkimuksessa käytetty kannettava tietokone oli vuoden 2021 Macbook Pro.

Testien perusteella kumpikin kuuntelumenetelmä osoittautui hyvin tarkaksi, ja kummallakin tekoäly arvasi noin 93 prosenttia näppäilyistä oikein. Arvioiden taustalla käytettiin niin sanottua Markovin piilomallia, jolla tekoäly saattoi näppäimen äänen kuullessaan arvioida, mitä näppäintä käyttäjä painaisi seuraavaksi.

Monissa tapauksissa tekoälyn väärin arvaama kirjain oli vain yhden näppäimen päässä oikeasta. Tekoäly oppi myös korjaamaan virheitä, sillä se osasi itsenäisesti korjata esimerkiksi kuulemansa sanan ”hrllo” olevan oikeasti ”hello”. Huomioitavaa on, että yleisessä käytössä olevissa näppäimistöissä R- ja E-kirjamet ovat vierekkäin.

Tutkijat huomauttavat, että näppäilyn äänen opittuaan tekoäly voi kuunnella kaikilla samanmallisilla kannettavilla tietokoneilla tapahtuvaa näppäilyä. Huomioitava on myös, että vuoden 2021 Macbook Pron näppäimistö ei juurikaan eroa laitteen aiemmista malleista ja kaikissa kannettavissa tietokoneissa käytettävät näppäimistöt ovat nykyään lähestulkoon samanlaisia.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että teknologian kehittyessä salasanan arvaaminen pelkän äänen perusteella voi muuttua entistäkin helpommaksi.

Tutkimuksessa ilmeni, että tekoälyn arvauskykyä pystyi heikentämään muutamalla tavalla. Tekoälyn arvaama salasana meni herkemmin pieleen esimerkiksi silloin, kun käyttäjä painoi shift-näppäintä eli vaihtonäppäintä. Näppäimen painaminen aiheutti tekoälyssä sekaannusta, sillä se ei ainakaan vielä kykene erottamaan, milloin käyttäjä lopettaa näppäimen painamisen. Tekoälyn arvauskykyä voi heikentää myös esimerkiksi toistamalla aiemmin nauhoitetun näppäimen ääntä samaan aikaan salasanan näppäilyn kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)