Verkkouutiset

EK:n Penna Urrilalla on terveisiä hallitusneuvotteluihin. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Ekonomistin mielestä tämä olisi pahin virhe hallitusneuvotteluissa

Uuden hallituksen talouslinja vaatii selkeän käänteen aiempaan verrattuna, sanoo EK:n Penna Urrila.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kasvu- ja työllisyysennusteiden ylivirittäminen olisi yksi pahimmista virheistä, mikä hallitusneuvotteluissa voitaisiin tässä tilanteessa tehdä, katsoo Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila.

– Hallitusohjelman talouslinja ei voi nojata epärealistisille toiveille kuten joskus aiemmin. Koko ajan heikkenevä julkisen talouden pitkän aikavälin näkymä vaatii alkavalla hallituskaudella selkeän, päättäväisen käänteen, Urrila luonnehtii blogikirjoituksessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Urrilan mukaan tuottavuuden kasvu tai uudet teknologiat eivät riitä ratkaisemaan Suomen julkisen talouden rakenteellisia rahoitusongelmia ja siihen olisi vaarallista tuudittautua.

– EK:n mielestä on ensinnäkin erittäin tärkeää, että tulevan hallituksen puolueet jakavat ja sisäistävät yhteisen tilannekuvan Suomen talouden ja ennen kaikkea julkisen sektorin rahoituksen näkymistä. Valtiovarainministeriön talousennusteet ja mm. virkamiespuheenvuorossa tehdyt tarkemmat analyysit antavat tähän erinomaisen lähtökohdan, Urrila kirjoittaa.

Yhdeksän miljardin euron tasapainotus talouteen vaatii Urrilan mukaan väistämättä monenlaisia keinoja, joista menoleikkaukset ovat vain yksi.

– Työllisyyden kasvattaminen ja muut kauaskantoiset rakenneuudistukset ovat ehdottoman välttämättömiä. Niiden rinnalle tarvitsemme toki myös tiukkaa budjettikuria ja nopeavaikutteisia toimia. Emme ikävä kyllä voi välttyä menoleikkauksilta lähivuosina, mutta niiden kohdentamisessa pitää käyttää tarkkaa harkintaa.

Urrila toteaa, että vaikka Suomen veroaste on jo nyt kansainvälisesti korkea, kutistuvien veropohjien vuoksi myös julkisen sektorin tulopuolta jouduttaneen kuitenkin miettimään.

Työvoiman saatavuudesta on tullut koko yhteiskunnan kohtalonkysymys ja syntyvyyden voimakas lasku vaikeuttaa tilannetta entisestään.

– Suomen työvoimavaje on niin suuri, että sitä ei voi ratkaista ilman työperäisen maahanmuuton selvää kasvua. ETLA:n tutkimuksen mukaan työperäinen maahanmuutto myös tasapainottaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä tuntuvasti, Urrila toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)