Verkkouutiset

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Talsa: Näin taloyhtiöissä säästetään energiaa

Asiantuntijan mukaan saunavuoroista luopyminen aiheuttaa kiistoja.

Taloyhtiöiden toiminta energian säästämiseksi vaihtelee laajasti, uutisoi Taloussanomat. Osassa yhtiöistä säästötoimiin tarttumista on pitänyt toppuutella, kun taas toisissa kiistellään asuinmukavuudesta tinkimisestä.

– Osassa yhtiöistä on suurin piirtein valotkin sammutettu joka paikasta eli on menty ihan päätyyn. Joissain taas kiistellään siitä, mikä on tarpeen ja halutaanko tinkiä asumismukavuudesta, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Missään ei kuitenkaan ole saatavilla suoraan tietoa siitä, kuinka tanakasti taloyhtiöt ovat alkaneet säästää energiaa. Osalle asuinmukavuudesta ja tottumuksista tinkiminen on kuitenkin haasteellista. Esimerkiksi saunavuoroista luopuminen herättää tunteita.

Kiinteistöliitto Uusimaa toteutti syksyllä jäsenilleen kyselyn, jossa se kartoitti taloyhtiöiden näkemyksiä energiansäästötoimiin. Kyselyssä korostui vastaajien huoli energian hintojen noususta.

Suosittuja energiansäästötoimia olivat kyselyn mukaan muun muassa asukkaiden tiedottaminen sekä huonelämpötilojen ja taloyhtiön yhteistilojen lämpötilojen laskeminen. Saunavuorojen tiivistämiseen kertoi turvautuvansa 16,5 prosenttia, kun taas lenkkisaunojen peruutuksiin ja vähentämiseen 12,5 prosenttia.

Yhden asteen lämpötilan lasku jokaisessa suomalaiskodissa johtaisi Isännöintiliiton mukaan jo huomattaviin säästöihin energian kulutuksessa. Sopivaksi lämpötilaksi suositellaan asunnoissa noin 20 astetta, kun taas rappukäytäville ja verkkokellareille riittää 17 astetta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS