Verkkouutiset

Wall Street New Yorkissa. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Talouden ”pehmeä lasku” voi sittenkin onnistua

Inflaatio pystytään ehkä taltuttamaan ilman taantumaa.

Inflaation taltuttaminen ilman merkittävää iskua talouskasvulle on osoittautunut historian valossa haastavaksi. Yhdysvalloissa ”pehmeässä laskussa” on onnistuttu vain kerran toisen maailmansodan jälkeen eli vuonna 1995.

Ekonomistien mukaan koronapandemiaa seuranneesta inflaatiopiikistä päästään ehkä sittenkin eroon ilman taantumaa.

Oxford Economics -yhtiön ekonomisti Nancy Vanden Houten sanoo Wall Street Journal -lehdelle, että näin on käymässä ainakin Yhdysvalloissa.

– Odotamme talouden heikentyvän aika lailla, mutta taantuma voidaan silti välttää, ekonomisti toteaa.

Kesällä suurin osa ekonomisteista ennusti taantuman alkavan seuraavien 12 kuukauden aikana. Pehmeän laskun todennäköisyys näyttää sen jälkeen kasvaneen huomattavasti.

Myös sijoittajat ovat reagoineet muuttuneisiin arvioihin, sillä osakekurssit olivat kuluvalla viikolla laajassa nousussa. Tiistaina julkaistun raportin mukaan inflaatio oli hidastunut Yhdysvalloissa 3,2 prosenttiin lokakuussa.

Jos ruoan ja energian hintaa ei huomioida, niin inflaatio oli 2,8 prosenttia eli melko lähellä keskuspankin tavoitetta kahden prosentin inflaatiosta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)