Verkkouutiset

Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa. / LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Voiko taantumaa enää välttää?

Inflaation taltuttaminen on lähes aina iskenyt kovaa talouteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankki EKP päätti jälleen viime viikolla nostaa ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä huolimatta taantuman kohonneesta riskistä.

Inflaation taltuttaminen ilman merkittävää iskua talouskasvulle on osoittautunut historian valossa haastavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhdysvalloissa vastaavassa ”pehmeässä laskeutumisessa” on onnistuttu vain kerran toisen maailmansodan jälkeen eli vuonna 1995. Maan keskuspankin varajohtajana tuolloin toiminut Alan Blinder uskoo, että mukana oli myös runsaasti tuuria.

– Ohjasimme taloutta hyvin taidokkaasti, mutta sen lisäksi olimme onnekkaita. Eikä mitään pahaa tapahtunut, Blinder sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Ekonomistit suhtautuivat toiveikkaasti asiaan vuosina 1990, 2001 ja 2007. Tuolloin Yhdysvallat valui kuitenkin taantumaan.

Kuluvan kesän aikana ilmassa on ollut varovaista optimismia inflaation hidastumisen ja Yhdysvaltain työmarkkinatilanteen rauhoittumisen vuoksi. Maan korot olivat edellisen kerran yhtä korkealla 22 vuotta sitten.

Taantuma on edessä, jos korkoja ei lasketa ajoissa tai jos esimerkiksi energian hintaan tulee yllättävä piikki.

– Keskuspankki Fed voi saada tilapäisesti aikaan pehmeän laskeutumisen, mutta en usko sen kestävän kovin pitkään, kanadalaisen BCA Research -yhtiön päästrategi Peter Berezin sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)