Verkkouutiset

Saker Scout-lennokkin kuvaa iskusta. (Kuvakaappaus videolta. Youtube/David Hambling)

Tällainen on Ukrainan uusi tappajadrooni

Tekoälypohjainen nelikopteri kykenee itsenäiseen tuhoamistoimintaan ilman ihmisohjausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talouslehti Forbes kertoo, että Ukrainalla on käytössään tekoälyn ohjaamia Saker Scout-nelikoptereita.

Nelikopterin on kehittänyt vuonna 2021 perustettu ukrainalainen Saker-yhtiö, joka perustettiin alkujaan tuottamaan tekoälypohjaisia drooneja viljelysten ja peltojen tarkkailuun. Venäjän täysimittaisen maahantunkeutumisen yhtiö vaihtoi maatalouden palveluksesta Ukrainan asevoimien tarpeisiin.

Julkaisu kuvailee ukrainalaisten kehittämiä lennokkeja ”autonomisiksi aseiksi” ja ”tappajaroboteiksi”,  jotka on suunniteltu panssari- ja miehistönkuljetusvaunuja sekä tutka-asemia vastaan.

Saker Scout-drooni kykenee itsenäisesti etsimään, tunnistamaan ja hyökkäämään 64 erilaista venäläistä sotilaskohdetta vastaan. Se kykenee myös toimimaan alueilla, joilla radiohäirintä estää viestinnän ja estää lennokkitoiminnan.

Ukrainan puolustusministeriö ilmoitti syyskuun alussa ottaneensa käyttöönsä kyseisen nelikopterin, jonka toimintasäde on 10 kilometriä ja pystyy kantamaan kolme kolmen kilogramman painoista pommia.

Jo aiemmin on osoittautunut, että neuvostovalmisteiset RKG-3-panssarintorjuntakranaatit ja RPG-ammukset kykenevät tuhoamaan myös taistelupanssarivaunuja.

Nelikopterin tekoäly kykenee tunnistamaan myös naamioidut ja maastokuvioidut kohteet. Lisäksi sen tekoäly kykenee suunnistamaan kotiin maaston perusteella, vaikka sen GPS-paikannus olisi lamautettu.

Nelikopteri on kytketty Ukrainan Delta-tiedustelutietojärjestelmään, jonne kootaan kaikki tiedot lennokeista, satelliiteista ja muista lähteistä täydellisen taistelukenttäkartan luomiseksi.

Myös tiedonhankintaan kehitetty elikopteri ei kuvaa vain raakavideoaineistoa, vaan sen ohjelmisto merkitsee maastosta viholliskaluston tehden näin työn, johon muuten vaadittaisiin tuntien analyysityötä ihmissilmiltä. Tämä on erittäin suuri etu reaaliaikaisessa sodankäynnissä.

Sakerin pyrkimyksenä on äärimmäisen nopea tuhoamiskomentoketju. Konemaisen nopea eteneminen tunnistamisesta, päätöksentekoon ja iskun toteutukseen ei ole ihmiseltä mahdollista. Yhtiö esittääkin, että konemaisen nopea tuhoamispäätös voisi olla keskeinen tekijä Venäjän lyömisessä.

Ukrainan digitalisaatioministeri Myhailo Fedorov kertoi 6. lokakuuta, että maan asevoimille oli toimitettu Army of Drones-projektin noin 2000 tekoälypohjaista lennokkia eri toimittajilta. Samalla hän kertoi, että ukrainalainen lennokkiarmeija oli tuhonnut syyskuun viimeisellä viikolla 220 vihollisen kalustoyksikköä  tehden näin uuden ennätyksen.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)