Venäjän lähihistoriaan kiinteästi liittyvä pankkiiri on kuollut sunnuntaina, kertovat venäläiset tiedotusvälineet. Alexander Smolensky oli yksi 1990-luvun häkellyttävän yksityistämisbuumin suurista nimistä eli yksi niin kutsutuista ”seitsemästä pankkiirista”. Muita olivat esimerkiksi Mihail Hodorkovski ja Boris Berezovski.
Vuonna 1954 syntynyt Smolensky perusti Stolitšni-pankin vuonna 1989. Se nimettiin vuonna 1996 SBS-Agroksi, ja vuonna 2003 Smolensky möi toiminnan Vladimir Potaninille joka on nykyään tiettävästi Venäjän rikkain ihminen. Potanin on ollut samaten yksi ”seitsemästä pankkiirista”.
Nämä pankkiirit saivat lempinimensä tuettuaan voimallisesti Boris Jeltsinin valitsemista uudelleen presidentiksi vuonna 1996. Nämä oligarkkipankkiirit omistivat 1990-luvulla myös huomattavan osuuden Venäjän televisiokanavista.
”Seitsemästä pankkiirista” myös Inkombankin perustaja Vladimir Vinogradov ja Boris Berezovski ovat kuolleet. Vinogradov kuoli Moskovassa 52-vuotiaana vuonna 2008 tehtyään konkurssin vuonna 1998. Berezovski kuoli epäselvissä olosuhteissa Lontoossa vuonna 2013. Hän oli viime vuosinaan kritisoinut presidentti Vladimir Putinia ankarasti. Hänet löydettiin kotinsa kylpyhuoneesta hirtettynä, mutta kuolinsyy jäi virallisesti selvittämättä.
”Seitsemästä pankkiirista” Menatep-pankin ja öljy-yhtiö Jukosin perustanut Mihail Hodorkovski sai potkut Putinin sisäpiiristä vuonna 2003 ja tuomittiin vankilaan vuonna 2005. Hänet vapautettiin vuonna 2013, jonka jälkeen hän on työskennellyt ulkomailta käsin Putinin hallintoa vastaan.
Samaten ”seitsemän pankkiirin” koplaan kuulunut, ”Venäjän Rupert Murdochiksi” kutsuttu mediamoguli Vladimir Gusinsky ajautui ristiriitoihin Putinin hallinnon kanssa jo Putinin ollessa pääministeri ja ennen kuin Jeltsin nimesi tämän seuraajakseen. Gusinsky vangittiin pian sen jälkeen, kun Putin oli nimitetty presidentiksi, ja lähti vapauduttuaan maasta. Hän asuu nykyään tiettävästi Israelissa.
Seitsemästä pankkiirista Alfa Group -konsernin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mihail Fridman oli pitkään EU:n pakotteiden kohteena. Oligarkin valitettua niistä oikeusteitse EU kuitenkin luopui pakotteista häntä vastaan, koska ei voitu todistaa, että ukrainalaissyntyinen Fridman olisi tukenut Putinin hallinnon hyökkäystä Ukrainaan.
Alexander Smolensky oleskeli joidenkin venäläislähteiden mukaan viimeiset vuotensa Israelissa. Kuolemasta ensimmäisenä kertoneen talouslehti Kommersantin mukaan Smolenskyn viimeiset liiketoimet Venäjällä liittyvät kiinteistö- ja toimitilakehitykseen. Viimeisin kiinteistö myytiin vuonna 2019.
Smolenskyn kuolemaan johtaneista olosuhteista tai kuolemansyystä Kommersant ei kertonut mitään.