Verkkouutiset

Asiakas menossa TE-toimistoon Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suurimmaksi työllistymisen esteeksi koetaan oma ikä – merkitys kasvaa jo 45-vuotiailla

Korkeakoulutetut kokevat ikänsä yhtä suureksi esteeksi kuin alemman asteen tutkinnon suorittaneet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iän merkitys työllistymisen esteenä kasvaa yli 45-vuotiailla. Yli 55-vuotiaista ylivoimainen enemmistö nimesi ikänsä työllistymisen esteeksi. Korkeakoulutetut kokevat ikänsä yhtä suureksi esteeksi työllistymiselle kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneet.

Työttömät ja osa-aikatyötä tekevät kokevat oman ikänsä suurimmaksi esteeksi työllistyä. Iän nimesi työllistymisen esteeksi 31 prosenttia työttömistä ja osa-aikatyötä tekevistä vastaajista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tulos saatiin YTK Työttömyyskassan Jäsenpulssi-kyselystä, johon vastasi lähes 23 000 YTK:n jäsentä. Vastaajia oli kaikilta toimialoilta ympäri Suomea.

Kokemus iän merkityksestä työllistymisen esteenä kasvaa yli 45-vuotiailla vastaajilla. 55–64-vuotiaista vastaajista jo ylivoimainen enemmistö nimesi ikänsä työllistymisen esteeksi. Toisaalta alle 35-vuotiaat eivät juurikaan koe ikänsä rajoittavan työllistymistään.

Koulutus ei vaikuta asiaan, sillä korkeakoulutetut kokevat ikänsä yhtä suureksi esteeksi työllistymiselle kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneet.

– Kun on 50 mittarissa, ei pääse edes haastatteluun, kertoi eräs kyselyn vastaaja.

– Keskustelu työurien pidentämisestä käy kuumana, ja myös eläkeiän nosto on ollut viime aikoina esillä. Jos 70-vuotiaat pitää saada työelämään, ei 50-vuotias voi mitenkään olla liian vanha töihin. Tässä onkin asenteiden tuuletuksen paikka, sanoo tiedotteessa YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Iän jälkeen yleisin syy oli koulutus. Liki joka neljäs työttömistä ja osa-aikatyötä tekevistä vastaajista koki, ettei heidän koulutuksensa vastaa työnantajien vaatimuksia.

Koulutuksensa kokevat työllistymisen esteeksi etenkin peruskoulun tai toisen asteen tutkinnon suorittaneet työnhakijat. Korkeakoulutetuista harvempi nimesi koulutuksen työllistymisensä esteeksi.

Soveltuvan kokoaikatyön puutteen työllistymisen esteeksi nimesi 23 prosenttia työttömistä ja osa-aikatyötä tekevistä vastaajista, soveltuvien kokoaikatöiden liian pienen palkkatason puolestaan 17 prosenttia samasta joukosta.

Avoimissa vastauksissa moni työtön vastaaja kertoi, että avoimiin paikkoihin on niin runsaasti hakijoita, että edes haastatteluun pääseminen on vaikeaa.

– Alallani on niin paljon hakijoita, että on vaikea päästä edes haastatteluun, kertoi eräs ikäryhmän 35–44 vuotta vastaaja.

Myös työttömyys itsessään koettiin työllistymisen esteeksi.

– Koen olevani eri viivalla verrattuna työssä olevaan, vaikka osaamisessani ei olisi mitään eroa toisiin hakijoihin nähden, eräs työtön vastaaja kertoi.

Kyselytutkimus toteutettiin YTK Työttömyyskassan jäsenille sähköisesti 22.3.2024-28.3.2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)