Verkkouutiset

Poliisi sulki maaliskuun alussa pääsyn Moskovan Punaiselle torille. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Suuri käänne Moskovassa: Näin eliitti nyt ajattelee sodasta

Pakotteiden ja eristyksen kerrotaan kokoavan päättäjiä presidentin tueksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläispäättäjien ja liike-elämän vaikuttajien on kerrottu suhtautuneen alkuun tyrmistyneesti ja epätoivoisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätökseen hyökätä Ukrainaan. Hurjimmissa väitteissä epäiltiin Putinin asemaa ja povattiin jopa palatsivallankaappausta.

Venäjän eliittiä laajasti jututtaneen toimittaja Farida Rustamovan mukaan asenteissa on kuitenkin havaittavissa selvä muutos. Rustamova kertoo lukuisiin korkeisiin lähteisiin politiikassa ja yritysmaailmassa perustuvassa artikkelissaan, että eliitti on alkanut kerääntyä Venäjän presidentin taakse. Samalla eliitin sisäiset jakolinjat ovat väitetysti vähentyneet eikä entisenlaista jakoa eri ”klaaneihin” juuri enää ole.

Rustamova haastatteli Venäläisiä poliitikkoja ja viranomaisia viimeksi kuukausi sitten heti sodan alettua.

– Monet heistä ovat masentuneita, peloissaan ja maailmanlopun tunnelmissa, hän summasi tuolloin.

Nyt kellossa on haastattelujen perusteella eri ääni. Rustamova muun muassa huomauttaa, ettei joidenkin vielä hetki sitten ennustamia eroja Moskovan huipulla ole nähty. Artikkelissa todetaankin, että presidentti Vladimir Putinin haave eliitin yhdistämisestä näyttää pikemminkin toteutuneen kiitos kovien pakotteiden.

– Olemme ohittaneet paluuttoman pisteen. Kaikki tietävät, että rauha tulee [väkivaltaisuuksien lopettaminen Ukrainassa], mutta se ei johda paluuseen entiseen elämään, Kremliä lähellä oleva lähde summaa.

Haastatellut venäläisvaikuttajat kuvailevat pakotteiden toimineen yhdistävänä voimana. Moni vaikuttaa sanojensa perusteella hyväksyvän uuden todellisuuden ainakin toistaiseksi.

– Nämä henkilökohtaiset pakotteet sementoivat eliittejä. Kaikki, jotka kuvittelivat elävänsä jotenkin toisin, ymmärtävät, että heidän elämänsä keskittyy Venäjälle seuraavien 10-15 vuoden ajan. Heidän lapsensa tulevat opiskelemaan Venäjällä, heidän perheensä tulevat elämään Venäjällä, eräs pakotteiden kohteena olevassa Venäjän valtion yrityksessä toimiva lähde sanoo.

– Tämä porukka kokee tulleensa loukatuksi ja he eivät syökse ketään vallasta vaan rakentavat elämänsä täällä [Venäjällä], hän jatkaa.

Korkea virkamieslähde, joka suhtautui vielä kuukausi sitten sotaan epäillen, on nyt muuttunut uhmakkaaksi.

– Painukoon h******iin iPhonen kanssa. Hankin kiinalaisen puhelimen. Hiiteen saksalaiset autot – kiinalainen tai venäläinen kelpaa. Ymmärrän nyt, että Putin oli oikeassa ja tämän koko homman oli tapahduttava tavalla tai toisella. Nämä pakotteet olisi kohdistettu meihin joka tapauksessa, hän sanoo.

Virkamies kuvailee Venäjän paralympialaisurheilijoiden kohtelua viimeiseksi pisaraksi. Kansainvälinen paralympiakomitea ilmoitti maaliskuun alussa pyörtävänsä aiemman päätöksensä ja sulkevansa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat kokoaan pois Pekingin kisoista.

Jutussa kuvatut tunnot ovat ristiriidassa monien asiantuntija-arvioiden kanssa. Eristyksen ja kovien pakotteiden on laskettu aiemmin johtavan siihen, että niin eliitti kuin kansakin alkaisivat kääntyä Kremliä vastaan.

Presidentti ei kuuntele

Venäläislähteet valottavat artikkelissa myös Kremlin toimintaa. Vladimir Putinin on sanottu tekevän päätöksiä eristyksissä ja yhä pienemmäksi käyvän sisäpiirin kanssa. Presidentin on kerrottu saavan jatkuvasti kaunisteltua tietoa niin kehnosta sotamenestyksestä kuin taloustilanteestakin.

Farida Rustamovan haastattelemat vaikuttajat vahvistavat länsimaisissa medioissa liikkuvat tiedot siitä, että presidentin puheille on nykyisin vaikea päästä.

Esimerkiksi eräs Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvotteluista perillä oleva lähde väittää, että presidentti Putin on ottanut viime aikoina etäisyyttä jopa puolustusministeri Sergei Shoiguun ja asevoimien komentaja, kenraali Valeri Gerasimoviin.

Vladimir Putinia sodan aloittamisen jälkeen tavanneita päättäjiä tunteva lähde taas kertoo, ettei Putin enää kuuntele muiden mielipiteitä. Lähteen mukaan presidentin kanssa tekemisissä olevat ovat siinä käsityksessä, että Putin tarvitsee rauhanneuvotteluja pelatakseen aikaa. Presidentin sanotaan ”uskovan yhä armeijaan”. Venäjän asevoimien kerrotaan olevan sillä kannalla, että Venäjä voi yhä ottaa Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueet sekä Ukrainan Asovanmeren rannikon itselleen.

Tällä viikolla julki tulleiden brittiläisten ja amerikkalaisten tiedustelutietojen mukaan Vladimir Putinia on ”johdettu harhaan” sodan kulusta.

– Uskomme, että neuvonantajat kertovat Putinille väärää tietoa siitä, miten huonosti Venäjän armeijalla menee ja kuinka pahasti pakotteet iskevät Venäjän talouteen, koska hänen lähimmät neuvonantajansa pelkäävät kertoa hänelle totuuden, amerikkalainen viranomaislähde sanoi.

LUE MYÖS:
Raivareita ja eristäytymistä – näin Vladimir Putin johtaa sotaa
Moskovassa kuohuu – Kremlin sisäpiirissä harkittu jopa eroja (VU 9.3.2022)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)