Verkkouutiset

Tuulivoimaloita rakennetaan Suomessa kiihtyvällä tahdilla. Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0, Kallerna

Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvanut kolmanneksen yhdeksässä kuukaudessa

Tänä vuonna on rakennettu jo enemmän tuulivoimaloita kuin edellisen vuoden aikana.

Tuulivoiman tuotantokapasiteettiä rakennetaan Suomessa kiihtyvään tahtiin. Vielä vuonna 2018 Suomen tuulivoiman kokonaiskapasiteetti oli noin puolet nykyisestä. Viime viikolla Suomen tuulivoimakapasiteetti saavutti 4000 MW:n tason, kun vasta yhdeksän kuukautta sitten kapasiteetti oli 3000 MW. Täten kasvua tuotannon kokonaiskapasiteetissä on ollut peräti 33 prosenttia viime vuoden lopun jälkeen, paljastaa Fingridin kuvaaja tuulivoiman tuotannosta.

Tämän vuoden puolessa välissä oli rakennettu enemmän uusia tuulivoimaloita kuin koko viime vuonna yhteensä. Uusien voimaloiden tuotantokapasiteetti on myös vanhoja suurempi tekniikan kehittyessä.

Tuulivoiman rakentamista on osaltaan kiihdyttänyt se, että suuret energiankäyttäjät, kuten keskuskaupat, ovat ryhtyneet suuriksi tuulivoimaan investoijiksi. Tällöin ne saavat mahdollisimman edullista sähköä ja eivät ole riippuvaisia sähköpörssin hintavaihtelusta.

Yle kertoi huhtikuussa, että S-ryhmä on yksi Suomen suurimmista sähkönkäyttäjistä ja vuoden 2022 aikana valmistuneen Sarvisuon tuulivoimapuiston myötä se pystyy kattamaan 80 prosenttia toimipisteissään käyttämästä sähköstä tuulivoimalla.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan Suomella on vuonna 2030 tuulivoimapotentiaalia 30 TWh vuotuiseen tuotantoon, mikäli rakentaminen etenee esteittä. Joidenkin arvioiden mukaan tuotanto voisi vuonna 2040 olla jopa 60 TWh. Suomen tuulivoimatuotanto vuonna 2021 oli 8,1 TWh, joka vastaa 10 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Tuulivoiman tuotanto ei tuuliolosuhteiden vaihteluiden vuoksi yllä maksimikapasiteettiinsa, mutta kapasiteettikerroin on noussut noin 40-50 prosenttiin aiempaa suurempien voimaloiden ansiosta.

Olkiluodon kolmosreaktorin käynnistymisen sekä tänä ja ensi vuonna rakentuvan tuulivoiman ansiosta on arvioitu, että Suomi saavuttaa sähköomavaraisuuden jo ensi vuoden aikana.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)