Verkkouutiset

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum. LEHTIKUVA/ANTTI YRJÖNEN

Suomen talouskasvu on ensi vuonnakin liki olematonta

Suomen Pankin väliennusteen mukaan Suomi on tänä vuonna taantumassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hinta- ja korkotason nousu sekä heikentynyt vientikysyntä painavat taloutta. Työllisyyden jo pidempään jatkunut hyvä kehitys pysähtyy, mutta kotimainen inflaatio on nyt hidastumassa nopeasti.

Talouden elpyminen kestää Suomen Pankin mukaan kuitenkin aiemmin arvioitua pidempään. Talouden kehitykseen liittyvät negatiiviset riskit ovat kasvaneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomen taantuman odotetaan edelleen jäävän lieväksi, mutta talous toipuu myös hitaammin kuin vielä kesällä arvioitiin. Kesällä saatu tilastotieto viittaa heikkoon loppuvuoteen, ja lisäksi sekä kotimaisen että kansainvälisen talouden riskit ovat kasvaneet, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Suomen Pankin syyskuun 2023 väliennusteen mukaan bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Toipuminen taantumasta lähtee käyntiin jähmeästi ensi vuonna.

Bruttokansantuotteen kasvu on vuonna 2024 hitaampaa kuin Suomen Pankin kesäkuun ennusteessa, vain 0,2 prosenttia. Vuonna 2025 talouskasvu vauhdittuu, mutta vain 1,4 prosenttiin.

Inflaatio hidastuu – työllisyysaste notkahtaa

Pitkään vahvistunut työllisyys notkahtaa taantumassa. Pankin mukaan ensi vuoden aikana 20–64-vuotiaiden työllisyysaste vajoaa 77,7 prosenttiin. Vuonna 2025 talouskasvun voimistuessa työllisten määräkin alkaa taas kasvaa ja työllisyysaste palautuu lähelle vuoden 2022 tasoa.

Kotitalouksien ostovoimaa rasittavat kallistuneet hinnat, mutta ansiotason nousu ja inflaation hidastuminen parantavat kotitalouksien mahdollisuuksia kuluttaa. Inflaatio hidastuu yhteen prosenttiin vuonna 2024, mutta palveluiden hintojen nousu jatkuu vielä aiempaa nopeampana.

Ennusteen riskit painottuvat heikomman kehityksen suuntaan. Geopoliittinen vastakkainasettelu ja korkojen nousun välittyminen talouteen saattavat tuottaa negatiivisia kehityskulkuja. Kansainvälisen talouden hitaampi kasvu vähentäisi entisestään suomalaisten yritysten mahdollisuuksia viennin lisäämiseen, Suomen Pankki arvioi.

Korkotason nousu jarruttaa myös investointeja ja vaikuttaa kiinteistömarkkinoiden toimintaan.

– Suomessa asuinrakentamisen näkymät ovat heikentyneet nopeasti asuntomarkkinoiden jähmettymisen vuoksi, ja alan vaikeudet saattavat kärjistyä ja heijastua ennustettua voimakkaammin työllisyyteen ja talouteen, Suomen Pankki varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)