Verkkouutiset

EU:n kannattajia Georgia Tbilisissä. AFP / LEHTIKUVA / VANO SHLAMOV

Suomalaisten tuki Ukrainalle edelleen vahvaa

Yli kolme neljäsosaa eurooppalaisista ja yli neljä viidesosaa suomalaisista kannattaa EU-maiden yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen Eurobarometri-kyselyn tulosten perusteella eurooppalaiset haluavat, että EU:sta tulee vieläkin vahvempi ja riippumattomampi, varsinkin tämänhetkiset maailmanlaajuiset haasteet huomioon ottaen. Tulevaisuuteen kansalaiset suhtautuvat aiempaa toiveikkaammin.

Yli kolme neljäsosaa eurooppalaisista (77 %) ja yli neljä viidesosaa (82 %) suomalaisvastaajista kannattaa EU-maiden yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Yli seitsemän kymmenestä (71 %) on sitä mieltä, että EU:n on lisättävä puolustustarvikkeiden tuotantokapasiteettia. Suomalaisista tätä mieltä on 83 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lähes seitsemän kymmenestä EU:n kansalaisesta (69 %, suomalaisvastaajista 67 %) kannattaa myös jäsenmaiden yhteistä ulkopolitiikkaa.

Yli kaksi kolmasosaa kansalaisista katsoo, että EU on vakauden tyyssija levottomassa maailmassa (67 %, suomalaisvastaajista 75 %) ja että EU:lla on riittävästi valtaa ja välineitä taloudellisten intressiensä puolustamiseksi maailmantaloudessa (69 %, suomalaisvastaajista 67 %).

Kyselyyn vastanneista 34 prosenttia ja suomalaisvastaajista puolet pitää turvallisuutta ja puolustusta EU:n toiminnan päätavoitteena keskipitkällä aikavälillä. Toiselle sijalle nousevat ilmasto- ja ympäristöasiat (30 %), kolmannelle terveys (26 %) ja neljännelle talous ja muuttoliike (molemmat 25 %).

Suomalaisvastaajilla toisella sijalla ovat ympäristö- ja ilmastoasiat (41 %), kolmannella talous (37 %) ja neljännellä sosiaalinen tasa-arvo ja koulutus (molemmat 21 %).

Lyhyen aikavälin tarkastelussa lähes puolet (46 %) vastanneista katsoo, että myönteisimmän vaikutuksen heidän elämäänsä toisivat rauha ja vakaus. Suomalaisvastaajista näin ajattelee 70 prosenttia.

Toiseksi suurin vaikutus on vastaajien mielestä elintarvikkeiden saatavuuden, terveyden ja teollisuustuotannon turvaamisella EU:ssa (27 %, suomalaisvastaajista 36 %) ja kolmanneksi suurin vaikutus saadaan kaikkien vastaajien mielestä parantamalla työllistymismahdollisuuksia ja muuttoliikkeen hallintaa (26 %). Suomalaisvastaajat sijoittavat kolmanneksi uusiutuvien energialähteiden ja infrastruktuurin kehittämisen (25 %).

Vankka tuki Venäjän hyökkäyssodan takia toteutettaville EU:n toimille

Lähes yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta (87 %) ja suomalaisista lähes kaikki (97 %) kannattavat humanitaarisen avun antamista Venäjän hyökkäyssodan koettelemille ihmisille Ukrainassa.

Useampi kuin kahdeksan kymmenestä (84 %, suomalaisista 96 %) suhtautuu myönteisesti sotaa pakenevien ihmisten vastaanottamiseen.

Venäjän johtoon sekä venäläisiin yrityksiin ja yksityishenkilöihin kohdistuvia talouspakotteita kannattaa 72 prosenttia EU:n kansalaisista ja 88 prosenttia suomalaisista. Eurooppalaisista 70 prosenttia ja suomalaisista 94 prosenttia katsoo, että Ukrainaa on tuettava taloudellisesti.

Kuusi kymmenestä hyväksyy EU:n Ukrainalle myöntämän ehdokasmaan aseman ja EU:n rahoituksen, jolla hankitaan puolustustarvikkeita ja toimitetaan ne Ukrainalle. Suomalaisista Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuuden hyväksyy 72 prosenttia ja puolustustarvikkeiden hankinnan 86 prosenttia.

Viimeaikaisista kriiseistä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut eniten siihen, miten EU:n kansalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen (42 %). Suomalaisista Venäjän hyökkäyssodan vaikutusta pitää suurimpana 80 prosenttia.

Toiseksi suurin vaikutus on vastaajien mielestä ollut koronapandemialla ja muilla terveyskriiseillä (34 %, suomalaisista 30 %) ja kolmanneksi suurin vaikutus kaikkien vastaajien mielestä talous- ja rahoituskriisillä (23 %). Suomalaisten mielestä kolmanneksi suurin vaikutus on ollut ilmastonmuutoksen seurauksilla (22 %).

Talousoptimismi vahvistuu

Käsitys Euroopan talouden tilanteesta on parantunut syksystä 2023. Kaikista vastaajista 47 prosenttia ja suomalaisvastaajista 54 prosenttia pitää sitä nyt hyvänä.

Iso osa kansalaisista (45 %, suomalaisista 49 %) uskoo, että Euroopan taloudellinen tilanne pysyy vakaana seuraavat 12 kuukautta.

Myönteistä suhtautumista kuvastaa myös se, että euron kannatus jatkuu vahvana sekä koko EU:ssa (70 %) että euroalueella (78 %). Suomalaisista 90 prosenttia pitää euroa hyvänä asiana.

EU ja EU:n kansalaisuus nähdään myönteisinä

EU-vaalien alla lähes kolme neljäsosaa vastaajista (74 %) ilmoitti pitävänsä itseään EU:n kansalaisina, mikä on sekin suurin osuus yli kahteen vuosikymmeneen. Suomalaisista 86 prosenttia pitää itseään EU:n kansalaisena.

Yli kuusi kymmenestä (62 %) on myös optimistinen EU:n tulevaisuuden suhteen, mikä edustaa hienoista kasvua verrattuna edelliseen, syksyllä 2023 tehtyyn kyselyyn. Suomalaisista 72 prosenttia suhtautuu EU:n tulevaisuuteen optimistisesti. Myös kansalaisten luottamus EU:hun on kasvanut; vastaajista 49 prosenttia luottaa EU:hun, kun kansallisiin hallituksiin luottavien osuus on 33 prosenttia. Suomalaisista EU:hun luottaa 62 prosenttia ja hallitukseen sanoo luottavansa 43 prosenttia.

Eurobarometri 101 toteutettiin 3.–28. huhtikuuta 2024 kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa. Sitä varten haastateltiin 26 399:ää EU:n kansalaista kasvokkain. Suomalaisvastaajia oli tuhat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)